Aylardır ısrarla yazdığım ve birer birer karşımıza çıkan transferlere ilişkin Cumhurbaşkanı Erdoğan bir kez daha konuştu. “Henüz bitmedi” dediğim geçişler için “Bundan sonraki süreçte de katılımların devam edeceğine inanıyorum” dedi. 

Hatta “Bu katılımlar bir kez daha göstermiştir ki; AK Parti ve Cumhur İttifakı yoluna güçlenerek devam edecektir” yorumunu da kattı. 

İnanmak başka, inandığını söylemek başka. Soruşturmalar, tutuklamalar, istifalar... 

Geçmişte “Ege Bölgesi’ne dikkat” diyenlerden duyup yazdığım ve Çerçioğlu örneğini yaşadığımız gibi...

Aynı kaynaklar şimdilerde “Akdeniz Bölgesi hareketli, bakmak lazım” derler. 

Hatta bir kulis daha vereyim; yeni transferlerden sonra odak CHP’den biraz uzaklaşacak. AK Parti bu kez partisiz figürleri kadrosuna katacak. Tıpkı kongre sürecinde olduğu gibi kimi ekran yüzleri ve eski sporcu-yönetici isimler partiye katılacak. 

“Bunlar genelde seçim döneminde olurdu, hayrola?” diye şüphe duyabilirsiniz elbette. Evet, ufukta seçim görünmemekle birlikte “baskın” senaryosu hep havada. 

O baskın senaryo da ancak ve ancak, bir parti bölünme tartışmalarının içindeyken yapılabilir.

KÖŞENİN GÖZÜ

Kurultay ve kayyum tartışmalarının merkezindeki isim Kemal Kılıçdaroğlu. İstanbul’a kayyum atanırken çalışma ofisine gidip gelmesine karşın tek açıklama yapmadı. Konuşmadığı her dakika “sakin güç” değil “suskun güç” olarak suçlandı. 

“Konuşmuyorsa yararınıza, konuşsa suç konuşmasa suç” diyenler çıktı ortaya. 

Bu izah CHP’lileri ne memnun etti ne de ikna... 

Biraz eskiyi hatırlayalım ama çok da değil...

Nisan 2025. 

Olağanüstü kurultaya giden CHP’de gözler Kılıçdaroğlu’nda ve aday olup olmayacağı sorularındaydı. Kılıçdaroğlu “Partimizin bu hafta sonu yapacağı olağanüstü kurultayında Genel Başkan adayı olmayacağım” satırlarıyla başlattığı bir açıklama paylaştı ve şöyle dedi:

“Aday olmama kararımın nedeni; Partimizi iç çekişmelere sevk etmemek, dikkatleri mücadele alanından başka alanlara çekmemek içindir. Kurultayımız milletimize, ülkemize ve partimize hayırlı olsun. Biz, gölgemiz olsun ve milletimiz hiçbir tehditten korkmasın diye güneşin altında durmayı görev bilen bir gelenekten geldik. Selam olsun, güneşin altında durabilmeyi göze alanlara...”

Şimdiki kurultay gündemi malum. 

Güneşin altında mı, saçak altında mı durulacak, göreceğiz. 

Kamuoyu, “Koltuk iddiası varsa işte fırsat, aday olmalı” diyor. Kayyum Gürsel Tekin de ilk aday olabileceği İstanbul kongresinde aday olmalı mesela...

KÖŞENİN SÖZÜ

“Ders, sen öğrenene kadar devam eder” - Şaman atasözü.