Esad’ın devrilmesiyle birlikte Suriyelilerin geri dönüş ihtimalleri ana tartışma konumuz.
CHP, bir an önce geçici koruma statüsünün kaldırılarak Suriyelilerin yararlandığı imtiyazların iptal edilmesini talep ediyor. Ancak bu şekilde gidenlerin sayısının artacağı görüşünü ortaya koyuyor.
Peki, ülkemizden ayrılarak Suriye’ye gidenler için nasıl bir prosedür uygulanıyor?
İçişleri Bakanlığı’na bağlı Göç İdaresi Başkanlığı kaynakları bazı sorulara yanıt verdi. Yetkililer, uygulanan prosedürü adım adım şöyle anlattı:
1- Kendi rızasıyla ülkesine geri dönüş yapmak isteyen Suriyeliler, kayıtlı bulundukları İl Göç İdaresi Müdürlüklerine müracaat ederek gönüllü geri dönüş işlemlerini başlatabiliyor.
2- Gerekli kontrolleri sağlanan Suriyeliler, düzenlenen Yol İzin Belgesi’yle çıkış yapacakları sınır kapısının bulunduğu şehre yönlendiriliyor.
3- Ülkelerine gönüllü geri dönüş yapacak kişilerin geçici koruma statüleri çıkış esnasında sonlandırılıyor ve Geçici Koruma Kimlik Belgeleri teslim alınıyor. Daha sonra ise ülkeden çıkış işlemleri tamamlanıyor.
Peki gidenler tekrar dönmek isterlerse?
O zaman “prosedür” ne diyor?
Suriye’deki durum stabil olmadığı için geçici koruma statüsünden yeniden faydalanabiliyorlar mı?
Geçici koruma kimlik belgesi için yeniden başvurabiliyorlar mı?
Özetle, süreç “sar başa” oluyor mu?
Önemli olan gidenlerin kalıcı olması ise, dönüşte de caydırıcı uygulamalara ihtiyaç var mı?
Bu soruların henüz fiili bir yanıtı yok.
Geçici koruma statüsü -sadece gidenler için değil ülkemizdeki her Suriyeli için- sonlandırılmadıkça cevapsız soruların artacağı anlaşılıyor.
Colani’nin “ismi” İsrail’in elinde
Muhammed Colani, sürgünde olan Suriyeli bir ailenin oğlu olarak 1982’de Suudi Arabistan’da dünyaya geldiğini anlatıyor. Mevcut kaynaklara göre; asıl adı Ahmed Hüseyin el Şara, takma adının okunuşu ise Ebu Muhammed El Golani.
İfadesine göre; takma adını kendi seçmiş. Golani, ilk akla geldiği şekliyle Golan Tepeleri’nden alınma.
Çünkü ailesi 1967’de savaş sırasında Golan Tepeleri’ndeki evlerini terketmek zorunda kalmış. Bu nedenle takma isim tercihini bu yönde kullanmış.
En azından anlatılan hikaye bu.
Bu hikayenin ilginç kısmı ise, HTŞ’nin Esad rejimini devirdiği dakikalarda Golan Tepeleri’ni tam anlamıyla işgal eden İsrail’den oluşuyor.
HTŞ’nin liderinin adı Golan Tepeleri’nden geliyor ama o adreste işgalci İsrail bayrağı dalgalanıyor.
Ve yine ilginçtir ki... Colani, ismini seçtiği aile mirası tepeler işgal altındayken İsrail’e dönük kayda değer hiçbir şey söylemiyor.
KÖŞENİN GÖZÜ
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 5 Eylül 2012’de yaptığı “İnşallah Selahaddin Eyyubi’nin kabri başında Fatiha okuyacak, Emevi Camisi’nde namazımızı da kılacağız” açıklamasında işaret ettiği yerden bir kare...
Birkaç gün önce HTŞ lideri Colani’nin konuşma yaptığı noktadan...
MİT Başkanı Kalın’ın dün bulunduğu yer...
Fotoğraf 7 Ocak 2020’den...
Adres; Emevi Camii, Şam.
Artık tarihte, Rusya Devlet Başkanı Putin’in son Suriye ziyareti olarak geçecek.
KÖŞENİN SÖZÜ
“Bir labirent yaratmak kolaydır, zor olan insanları içinde kaybettirmektir.” – Ariadne, Başlangıç.