İmamoğlu ve yöneticilerinin tutuklanmasıyla başlayan gerilim, zaten hiç iyi gitmeyen ekonomimize darbe vurdu. Döviz ilk günden fırladı, faizler yükseldi, borsa çakıldı. Kısacası piyasa tepki verdi.

Tarihinde ilk kez dolar 41 TL’nin, Euro 44 TL’nin, gram altın ise 4 bin TL’nin üzerine çıktı. Borsa İstanbul 100 endeksi yüzde 17, bankacılık endeksi ise yüzde 26 değer kaybetti.

Dış borcumuz 3 günde 662.5 milyar lira büyüdü.

Diğer yandan biliyoruz ki Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yabancı yatırımcılarla bir araya geldi. Kalıcı enflasyon zararı olmadığını söyledi. Yatırımcılara “Bizimle daha iyi ilişkiler bekliyorum” dedi, ancak yatırımcıların merakı kulislere göre Türkiye’de yaşanan operasyonlardı.

Şimşek onlara yargısal konularla ilgili yorum yapmayacağını söyledi.

Öyle olmuyor işte.

Aylardır, yıllardır, ekonomi sadece ekonomi değildir diye bağırmamızın, yoksullaşmamızla adalet sisteminin çökmesi arasında büyük bir bağ olduğunu söylememizin bir nedeni var.

Bakın Bloomberg’e ne yazıyor: Wall Street’in Türkiye’ye güveni 30 dakikada altüst oldu diyor.

İYİ Parti Ekonomi ve Kalkınma Politikaları Başkanı, Samsun milletvekili Erhan Usta, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na bir soru önergesi veriyor bugün.

18 Mart sonrası yaşanan gelişmelerin Türkiye ekonomisine doğrudan ve dolaylı önemli bir yük getireceği belirtiliyor. Son gelişmelerin maliyetleri ile Türkiye ekonomisinin kırılganlıklarının azaltılması amacıyla alınması gereken tedbirlerin araştırılması amacıyla Anayasa’nın 98’inci maddesi, Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğünün 104 ve 105.inci maddeleri gereğince bir Meclis araştırma komisyonu kurulmasını istiyor.

Borsa İstanbul’da %10’lar düzeyinde değer kayıpları yaşanmış...

Türk Lirası Dolar ve Euro başta olmak üzere yabancı paralar karşısında değer kaybetmiş, Türkiye’nin CDS risk primi yaklaşık 80 baz puan artmış...

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB)’nın döviz kurundaki dalgalanmayı kontrol altına alabilmek için 8-10 milyar dolar, kimi tahminlere göre 23 milyar dolar düzeyinde rezerv kullandığı iddia edilmektedir. TCMB tarafından gecelik repo faizi %46’ya yükseltilmiş. 

Dolar/TL kurunun 36,6’dan 38,4’e yükselmesinin ve faizlerdeki artışların kamuya maliyetinin;

358 milyar TL’si bütçenin mevcut iç ve dış borç anapara ödemesindeki artış,

346 milyar TL’si önümüzdeki dönemde ödeyeceğimiz TÜFE, döviz ve altına endeksli iç borç faiz ödemelerindeki artış,

82 milyar TL’si 2025 yılının kalan 9 ayında iç ve dış borçlanma maliyetlerindeki artış ve

162 milyar TL’si Hazine ve Maliye Bakanı tarafından yapılan hesaptan hareketle, KÖİ ödemeleri ve savunma harcamaları gibi kura bağlı bütçe harcamalarından kaynaklı olmak üzere yaklaşık 950 milyar TL olacağı tahmin ediliyor.

İYİ Parti tüm bu tabloyu ortaya koyup, risklere dikkat çekecek ve “gerginliğin devam etmesi durumunda ülkenin bir finansal çöküşe sürüklenebileceği konusunda ikazda bulunacak.

KAÇIRMIŞ OLABİLİRSİNİZ!

***Elektrik dağıtım şirketlerinin taleplerinin ardından enerji yönetimi, 1 Nisan’dan itibaren geçerli olacak şekilde elektrik tarifesinde yüzde 25 zam için hazırlıklarını tamamladı. Zam kararının bu hafta resmen duyurulması bekleniyor.

***Benzinin litresine bugünden itibaren geçerli olmak üzere 1 lira 51 kuruş zam geldi.

***Dış borcumuz 3 günde 662.5 milyar lira büyüdü.

***Tarım ve Orman Bakanlığı taklit ve tağşiş yapılan gıdalar listesini güncelledi. Yeni listede boya tespit edilen çay ve sucuk gibi ürünler var. Ayrıca bir firmanın et ürünlerinde tek tırnaklı eti tespit edildi. Bunun yanında peynir üreten bir firmanın kaşar ürünlerinde bitkisel yağa rastlandı. Bir baharat firmasının ürettiği kekikte de yabancı madde tespit edildi.