23 NİSAN BAYRAMIMIZ KUTLU OLSUN

BUNU YAZMAK GEREK

Bir de siz çocukların yerine geçin

Her 23 Nisan’da artık klasikleşmiş bir sahne yaşarız.

Başta cumhurbaşkanı olmak üzere devlet yönetiminde olanlar, belediye başkanları bayram günü makamlarını kısa süreliğine çocuklara bırakırlar.

Küçük bir çocuk oturur cumhurbaşkanının masasına, fotoğraflar çekilir, cumhurbaşkanı çocukla biraz şakalaşır.

Hepsi bu kadar.

Ama yeri gelmişken tekrar hatırlatayım, yıllar önce Erdoğan henüz başbakanlık koltuğunda otururken 23 Nisan’da bir çocuğa makamını vermişti.

Sonra da “Artık yetki sende ister asar ister kesersin” demişti.

Sonraki yıllarda Erdoğan’ın çocuğa verdiği bu tavsiyeyi aynen uyguladığını gördük, görüyoruz.

Çocukların birkaç dakikalığına da olsa önemli makamlara oturması güzel mi?

Bana göre değil.

Belki ilk uygulandığı yıllarda biraz ilgi görmüştür ama şimdi bu çok saçma geliyor.

Eğer makam gerçekten çocuğa bırakılıyorsa en azından yarım günlük bir mesai yapmasına ve hatta bazı kararları makam sahibi adına imzalaması gerekmez mi?

Örneğin İstanbul Belediye Başkanı’nın makamına oturan bir çocuk istediği bir yere çocuk parkı yapılması veya bir eğitim alanı kurulması için talimat verebilir ve uygulanır.

Cumhurbaşkanı da yapabilir böyle bir uygulamayı, tabii yerine getirmek koşuluyla.

Bakalım çocuklar yetki alırsa nasıl kararlar verecek?

Ancak bugün size başka bir öneri sunmak istiyorum.

Artık şu “çocuklar büyüklerinin makamına oturur” geleneğinden vazgeçelim.

Onun yerine büyükler 23 Nisan bayramında çocukların yerine geçsin.

Örneğin cumhurbaşkanı bir tamir atölyesinde çıraklık yapan parmak kadar çocuğun yaptığını yapsın 15 dakikalığına olsa bile.

Ulaştırma Bakanı öğrencilerle birlikte kalabalık bir otobüs durağında beklesin, o itiş kakış sırasında otobüse binmek istesin.

Sağlık Bakanı hastanede sıra bekleyen kolu kırılmış bir çocuğun yerine geçip baksın bakalım müdahale ne kadar zamanda yapılacak?

Büyükşehir belediye başkanları 5 dakika da olsa kâğıt toplayan çocukların altında ezildikleri tekerlekli çuvalların altına girsinler.

Milli Eğitim Bakanı Kuran Kursu öğrencisi olsun örneğin, duayı yanlış okuduğunda sopayı başına yesin.

Sanayi Bakanı merdiven altı tesislerde çalıştırılan çocuklar gibi ağır makinelerin arasına girsin, ustasına dökmeden çay getirmeye çalışsın.

Ama elbette en önemlisi şu;

Bu bayram sadece çocukların eğlencesi olmamalı. Çocuklar eğlenecekler doğal olarak ama büyükler çocukların sorunlarına eğilmeyi öğrenmeli, özellikle çalışan, çalışmak zorunda bırakılan minicik çocuklarımızın durumunu görmeli, çözüm bulmak için çabalamalı.

ERDOĞAN TAMİRDE: Erdoğan 23 Nisan’da bir çalışan çocuğun yerine geçerse ne olur?  Acaba o çocuğun yaptığı işi yapabilir mi?

BAHÇELİ ÇAPADA: Bahçeli koltuğunu vereceğine birkaç dakikalığına çapa yapan çocuk yerine geçse acaba dayanabilir mi?

BOYALARI KARIŞTIR: Ulaştırma Bakanı bir oto boya atölyesinde boyaları karıştıran çocuk olabilir örneğin. Yapabilir mi acaba?

FİDAN LASTİK DEĞİŞTİRİYOR; Hakan Fidan bir lastikçide çıraklık yapsa sanmıyorum ki arabanın bir tekerleğini bile değiştirebilsin.

ÇIRAK YERLİKAYA: İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya fabrikada çıraklık yapsa belki de çetelerle mücadeleden bile fazla yorulur.

KAĞIT TOPLASIN: Ekrem İmamoğlu bir kağıt toplayıcı çocuğun tekerlekli çuvalını alıp çöp karıştırsın bakalım kaç dakika dayanır?

TORNACI ÖZGÜR: CHP Genel Başkanı bu bayramda bir torna aletinin başına geçsin. Çırakların sorunlarını en etkili noktadan görmüş olur.

ŞAŞIRIDIM

Yapay zekaya sorunca işçi çocukları böyle yapmış

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı için yazı hazırlığı yaparken “Çocuklar makamlara oturacağına, makam sahipleri çocukların yerine geçsin” fikri oluşunca aklıma ünlü makam sahiplerinin çalışan çocuklar gibi fotoğraflarını hazırlamayı düşündüm.

Sosyal medya yönetmenim Eyüp Yılmaz’a “Yapay zeka örneğin Erdoğan’ın bir tamirhanede çocuk gibi çalışırken fotoğrafını hazırlayabilir mi?” diye sordum.

Eyüp Yılmaz “bir bakalım” dedi.

Birkaç dakika sonra yapay zekanın hazırladığı fotoğrafı gönderdi.

Fotoğrafı görüyorsunuz, tamam Erdoğan işçi tulumu ile çocukların arasında.

Ancak yapay zeka ya, çocukları harika fotoğraflamış, her biri çok iyi beslenen iyi bakılan hiçbir sıkıntı çekmeyen çocuklar gibi. Görsel olarak çok güzel ama gerçek değil.

Bunun üzerine gerçek fotoğraflar üzerine bir çalışma yaptı Eyüp Yılmaz.

Ortaya sayfadaki fotoğraflar çıktı.