Bu köşeden ağırlıkla kulis, haber ve mülakat okudunuz. PKK’nın fesih gündemiyle ilgili bazı hatırlatmalarda bulunmak ve yakın geçmiş arşivime odaklanmak istedim. Zira dikkatli bakıldığında bir resim var.
Mart ayının 4’ünde şu satırları yazmıştım:
“Yeni çerçeve geçici mi yoksa yeni konjonktürü belirleyen bir siyasi hat mı inşa ediliyor? Yaz gelmeden çok sayıda daha cevaba ulaşacağımız aşikar.”
7 Mart günü bu köşede benzer vurgular yer almıştı:
“Anayasa değişikliğine uzanması beklenen AK Parti-MHP-DEM Parti işbirliğinin yolu daha da “açık” görünüyor. Çünkü aldığım kulisler de bu yönde... İmralı çağrısından sonra her şey planlandığı gibi giderse, bu üçlü işbirliği bir ittifak boyutu kazanabilir. Yapılacak ilk seçimde, AK Parti-MHP-DEM Parti ittifakını görebiliriz.”
18 Mart tarihine geldiğimizde köşe başka şeyler fısıldıyordu:
“Buradan bir anayasa veya ittifak hesabı çıkacak ise AK Parti - MHP ile aynı kampanyada yer almak durumundalar. Peki seçmenleri buna onay verecek mi? Çünkü diğer tarafta İmamoğlu ile bir erken seçim kampanyası çoktan başladı...”
1 Nisan tarihli yazı başka bir kulise işaret etmişti:
“Eski bir AK Parti milletvekilinden Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın iki konuda araştırma yaptırdığını duydum. 1- DEM Parti’nin Cumhur İttifakı’na katılma ihtimaline dair anket. 2- DEM Parti seçmeninin Cumhurbaşkanı Erdoğan’a oy verme eğiliminin ölçümü. Beştepe’de daha önce de kısa ve uzun vadede bütün kulisleri doğrulanan kaynağıma da sordum. Kaynağım, ilk ölçümün güncel olduğunu doğrularken ikincisine dair bilgisi olmadığını söyledi.”
16 Nisan baskısında şu soruları hatırlatmıştım:
“İşin sonunda ne olacak?” sorusuna yanıt Haziran ayından öteye geçmeyebilir. Üç karar da oraya bağlanmış görünüyor. 1- İmralı için atılacak adımlarda haziran ayını işittik. 2- Bahçeli, İmamoğlu davasının erken tamamlanmasını istedi. 3- Özdağ’ın davası haziran ayına bırakıldı.”
Bugün tartışılan başlıklara, iddialara ve kulislere baktığımızda belirgin hat ortada. Yukarıdaki arşiv de bir çizgi çekiyor.
KÖŞENİN GÖZÜ
Adres: Köysancak, Erbil.
Irak’ta yer alan bu yerleşim yeri, şimdi PKK’nın silah bırakıp teslim edeceği adreslerden biri olarak konuşuluyor.
Anadolu Ajansı 2022 yılında buradan bir haber yapmış.
“Irak’ın Erbil kentinde, zamanında çevre kentler arasında ticaret merkezi olarak hizmet veren Osmanlı döneminden kalan 160 yıllık kervansaray, bazı kısımlarının yıkılmasına rağmen ayakta kalan yapısıyla onarılarak müze haline getirilmeyi bekliyor” cümleleri kullanılmış.
Haberde ayrıca kervansarayın “Koysancak’ın köklü ve tanınmış ailelerinden Mahmut Ağa Gafuri tarafından 1862’de inşa edildiği” de vurgulanmış.
IKBY’ye, yani Barzani yönetimine bağlı bu adres, PKK’nın silah bırakacağı bir yer olacaksa gelecekte daha çok konuşulacak bir nokta haline gelebilir.
Biz şimdiden işaret etmiş olalım.
KÖŞENİN SÖZÜ
“Tarih döngüseldir, tekerrür eden değil.” -Samuel R. Delany.