Cinsellik karşılıklı yaşanan çok özel bir duygusal ve tensel paylaşımdır. Eğer cinsel birliktelik eşlerden birinin mutluluğu üzerine kurulur diğer eş yaşanan ilişkiden beklediği hazzı alamazsa bir süre sonra cinsellikten soğur.

Cinsel isteksizlikle nasıl başa çıkarım?

SORU:

36 yaşındayım, yedi yıldır evli bir erkeğim. Evlendiğimden beri eşimde orgazm güçlüğü var. Orgazm olamadığında gergin ve sinirli oluyor. Bu nedenle eşim tatmin olsun ben olmasam da olur diyorum. Bu durum bende cinsel isteksizliğe neden oldu, isteğimin olması için ne yapabilirim? T.F./ Antalya

CEVAP:

Cinsellik karşılıklı yaşanan çok özel bir duygusal ve tensel paylaşımdır. Bu paylaşım sırasında ve sonrasında her iki eşinde beklediği hazzı alması ya da alacağına inanması gerekir. Eğer cinsel birliktelik eşlerden sadece birinin mutluluğu üzerine kurulur diğer eş yaşanan cinsellikten beklediği hazzı alamaz ve hayal kırıklığı yaşarsa bir süre sonra cinsellikten soğumaya ve uzak­laşmaya başlar. Duygusal ve cinsel uzaklaşma bir yandan beklentiyi yükseltirken diğer yandan cinsel uyumun iyice bozulmasına neden olabilir. Bu durum eş odaklı cinsellik yaşayan partnerde zamanla başta erken boşalma, sertleşme soru­nu ve orgazm bozukluğu gibi kalıcı cinsel işlev bozukluklarına, devamında evlilik ve ilişki sorun­larına neden olabilir. Böyle bir durumda sorunlar kalıcı hale gelmeden eşlerin karşılıklı konuşarak bir çözüm aramaları, birlikte çözemediklerinde bir uzmandan destek almaları uygun olur.

Emzirme döneminde korunmak gerekir mi?

SORU:

Üç yıldır evliyim, 8 ay önce anne oldum, bebeğimi emzirmeye devam ettiğim için cinselliği korunmasız yaşıyoruz, bu şekilde yeniden gebe kalabilirsin dediler, bu ne kadar doğru? B.D./Adana

CEVAP:

Bu sorunun cevabı kadın doğum uzmanlarının alanına girmekle beraber, genel birkaç bilgi vermenin yanlış olmayacağını düşünüyorum. Halk arasında böyle bir inanç olmasına rağmen bebek emzirmek güvenli bir doğum kontrol yöntemi değildir, sürpriz bir gebelik riski her za­man vardır. Bununla birlikte yapılan çalışmalar doğumu takip eden ilk aylarda emziren kadın­larda gebelik riskinin nispeten düşük olduğunu gösteriyor. Emzirmeyi tam zamanlı olarak yaparken annelerin çoğunda yumurtlama olmaz ve dolasıyla adet görülmez. Eğer bir annenin adet döngüleri başlamadıysa, bebeği altı aylık­tan daha küçükse ve dört saatten daha uzun süre emziriyorsa hamilelikten korunmak için emzirmeye kesin olmamakla birlikte bir yere kadar güvenilebilir: Adet döngüleri başlamasıy­la birlikte gebelik riski de başlayacağından eğer çift yakın gelecekte yeni bir çocuk istemiyorsa vakit kaybetmeden alternatif korunma yöntem­lerine başlamalıdır. Hangi korunma yönteminin uygun olduğuna gebeliği takip eden doktorla birlikte karar verilmesi uygun olur.