Ho Chi Minh kentinde polis, sokaklardan ve sahiplerinden kedi çalarak etini yasa dışı yollarla piyasaya süren organize bir şebekeye operasyon düzenledi. Yaklaşık 2 bin 700 kedinin çalınmasından sorumlu tutulan 12 kişi gözaltına alındı.
Emniyet yetkililerinden alınan bilgiye göre, şebeke liderinin hırsızlardan çalıntı kedileri topladığı, bu hayvanları kentin kuzeyindeki kaçak bir tesiste tuttuğu ve kesilerek et olarak satılmak üzere dağıtımını organize ettiği tespit edildi. Şebeke bünyesinde "yakalayıcı" olarak görev yapan kişilerin gece saatlerinde özel tuzaklarla günde 4 ila 10 kedi çaldığı belirlendi.

Tesise düzenlenen baskında ele geçirilen malzemeler:
-Çok sayıda kedi tuzağı
-Endüstriyel tüy yolma makinesi
-Hassas kantar ve tartılar
Gözaltına alınan 12 şüpheli, emniyetteki sorgularında hayvanları çalıp sattıklarını itiraf etti. Bölgede denetimlerini sıklaştıran güvenlik güçleri, haziran ayında da Tay Ninh eyaleti ile Ho Chi Minh kentindeki çeşitli noktalara baskın düzenlemiş; 421 canlı kedi ile dondurulmuş halde 80 kesilmiş kedi ele geçirmişti.

YILDA 1 MİLYON KEDİ TÜKETİLİYOR
Hayvan hakları örgütü Humane World for Animals verilerine göre, Vietnam’da her yıl yaklaşık 5 milyon köpek ve 1 milyon kedi eti için kaçırılıyor veya kesiliyor.
Ülkede kedi ve köpek eti tüketimi yasal bir çerçevede bulunsa da satıcıların hayvanların menşeini kanıtlayan resmi izin ve sağlık belgelerine sahip olması zorunlu tutuluyor. Ayrıca Vietnam yasalarına göre kedi ve köpekler "özel mülkiyet" statüsünde yer aldığı için bu hayvanların sahiplerinden çalınması doğrudan hırsızlık suçu kapsamında yargılanıyor.