Nedim Yamalı’nın Gelecek Partisi’nden ayrılıp iktidar partisinin yolunu tutmasından sonra aklıma ilk gelen isim Deniz Çakır oldu.
Normalde Ankara 1. bölge 6. sıradan milletvekili seçilip TBMM’ye girecekken, yeri son anda Gelecek Partili Yamalı’ya verilen CHP’li....
Yamalı Meclis’e girerken, Çakır 7. sıradan seçilememişti.
Bugün CHP’nin Yüksek Disiplin Kurulu Sekreteri olarak görev yapıyor.
Yamalı’nın istifasıyla birlikte kendisini aradım. CHP’li seçmenlerin kendisine yeniden destek mesajları attığını söyleyen Deniz Çakır, o döneme dair ilk kez konuştu.
“Ortak milletvekili listesi tüm Türkiye’de tartışıldı ama doğrudan mağdur ettiği kişi benim” yorumunu yaparak başladı sözlerine...
Çakır’a bu gelişmeyi duyunca verdiği ilk tepkiyi sordum, “Büyük üzüntü duydum. O dönem için verdiğimiz mücadelenin ve yaptığımız itirazların haklılığını görüyorum. 2023 Mayıs sonrası tartışılan duygusal kopuşun gerekçesinden biri bu tercihlerdi” cevabını verdi.
“İttifak listesiyle seçmende büyük kırgınlık yaratıldı. Özellikle Ankara 1. bölgede, bizim listemizde. Hem tartışmalı Sadullah Ergin’e hem de AKP’nin eski il başkanı Nedim Yamalı’ya kontenjan ayrıldı. Üstelik üst sıralardan...” hatırlatmasını yaparak devam etti cümlelerine Çakır.
Son vurgusu da net oldu:
“Biz en az 40-50 bin civarında oyumuzun yanlış ittifak adayları nedeniyle gelmediğini biliyoruz. Seçmen tabanımıza ve bölgenin sosyolojisine uymayan iki aday birden gösterilince seçmende büyük bir kırgınlık yaşandı. Duygusal kopuş tartışması buradan başladı.”
Gelecek’ten dönüş CHP’nin “malpraktis” mirası
Yukarıdaki satırlar bizi altılı masa tartışmalarına döndürdüğüne göre o günlerin bir tanığına da olan biteni sormak istedim...
Malum ortak liste, CHP eski genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun en çok eleştirilen hamlelerinden biriydi.
Gelecek-Deva-Saadet kendi arasında bir liste hazırlayamamış, hiçbir konuda uzlaşamamıştı.
Kimi listenin başlığına, kimi parti birleşimine, kimi de isimlere itiraz etmişti.
Durumu çözmek, altılı masanın mucidi Kılıçdaroğlu’na kalmış ve o da çözüm olarak tüm bu partilerin isimlerini kendi milletvekili listesine serpiştirmişti.
Gelecek Partisi, CHP listelerinden 19 kontenjan alsa da 10 milletvekili çıkarabildi. O milletvekillerinden biri olan Yamalı, yukarıdaki satırlarda okuduğunuz CHP’lileri mağdur ettiği gibi şimdi de iktidara yol aldı.
Kontenjanı CHP’den kullandı, Gelecek Partisi’nden vekil oldu ve şimdi belli ki karşılığını AK Parti’den alacak.
O günlerde Kılıçdaroğlu ile çalışan siyasi analist-danışman Dr.İbrahim Uslu’ya bu gelişmeyi ve o döneme dair hatırladıklarını sordum.
Listenin hazırlandığı günlerde en kötü senaryonun tercih edildiğini ama kendisi dahil karşı çıkanlara pek kulak asılmadığını söyledi.
Uslu, “Bu üç partiden isimlerin topyekun biçimde CHP listelerinde yer alması en kötü seçenekti. Hem CHP’lilerin tepki göstereceği belliydi, ki gösterdiler. Hem de partiye bir oy getirisinin olmadığı ölçümlerimize yansıyordu, ki öyle oldu. Şimdi o yanlış tercihin sonuçlarından birini görüyoruz” dedi.
Uslu o döneme dair “Malpraktis” kavramına atıf yapıyor. Tıpta “teşhis doğru olsa da tedavinin yanlış seyretmesi” olarak özetlenebilir bu tabir.
CHP’nin o dönemde göstermesi gerektiği tavra dair için ise Uslu, “Hepinize listemde yer veremem, aranızda uzlaşın denmeliydi, yapılmadı” yorumunu yaptı.
KÖŞENİN GÖZÜ
Tarih: 18 Nisan 2023.
Adres: Yenimahalle Nazım Hikmet Kültür Merkezi
2023 Mayıs seçimleri öncesinde CHP’nin Ankara milletvekili adaylarını tanıtma toplantısı.
Kontenjanı alan Nedim Yamalı da, sırasını kaybeden Deniz Çakır da orada.
Gelinen son durumu anlatırken bu fotoğrafı hatırlatmak
gerekirdi.
KÖŞENİN SÖZÜ
“Kurtlar kuzunun bol olduğu yeri değil, sahipsiz kaldığı yeri severler.” - Salkım Hanım’ın Taneleri.