Tarım ve hayvancılıkta dünyanın sayılı ülkelerinden olan Türkiye’de, vatandaş sofrasına et koyamayacak duruma geldi. Özellikle AKP’nin son yıllarda uyguladığ hayvancılık politikaları, eti lüks tüketim haline getirdi. CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde’de kasaplarla bir araya geldi, et fiyatlarındaki artışı ve besicilerin yaşadığı sorunları dinledi.

“BU İŞ KOLAYCA ÇÖZÜLÜR”

Kırmızı et fiyatlarında yeniden artış yaşandığına dikkat çeken Gürer, “Ülkemizde et fiyatları yükselmeye devam ederse vatandaş sofrasından tümden çekilecek, gramla ürün almak dahi zorlaşacak. Tarım ve hayvancılık politikaları ithale dayanmayan, yerli üreticiyi destekleyen ve tüketiciyi de koruyarak uygun fiyatla et almasını sağlayacak politikalar oluşmalıdır” dedi. Et fiyatlarında yüzde 100 artış olduğunu belirten Gürer, yerli etin kesim fiyatları karşısında, fiyat dengelemek için yurt dışından getirilen ithal hayvan etinin bazı bölümlerinin kilosunun 1000 lirayı aşmasına neden olduğunu aktardı.

Gürer, et krizinde yaşanan soruna ilişkin de şöyle konuştu: “Bu iş çözümlenebilir. Yemin sübvanse edilmesi, besiciye yeterli desteğin verilmesi, yerli hayvancılığın geliştirilmesi, çiftçinin giderlerinin azaltılması gerekir. Türkiye bu süreci çözmek zorunda çünkü çocuklar et ve sütten mahrum kalıyor, protein alamıyor. Geleceğimizin çocuklarının gelişimi bile bu nedenle sorunlu hale gelir.”