İstemsiz bir şekilde kasılarak ilişkiye girememe durumu olan vajinismus çaresiz bir sorun değildir. Eğer ileri düzeyde değilse biraz çabayla gerektiğinde de tedaviyle çözülebilir.

Bizim de normal bir ilişkimiz olamaz mı?

SORU:

22 yaşındayım ve 1 yıldır evliyim. Eşimle her türlü yakınlığı yaşıyoruz ama sıra ilişkiye gelince kasılıp kalıyorum. Bu dertten nasıl kurtulabilirim? E.S./İstanbul

CEVAP:

Yazdıklarınızdan vajinismus sorununu yaşa­dığınız anlaşılıyor. Kadının ağrı, acı, kanama korkusuyla istemsiz bir şekilde bacaklarını ve vajinasını kasarak ilişkiye girememesi durumuna vajinismus denir. Burada önemli olan girişe değil hazza odaklanmaktır. Çiftin uyumu, birbirlerine karşı destekleyici ve anlayışlı tutumları, cinselliğe yeterince zaman ayırmaları sürecin kısalması ve başarıyla sonuçlanması açısından ayrı­ca önemlidir Birleşme öncesinde acele etmeden mutlaka yeterince uzun süre sevişilmeli, uyarılmayı hissetmeli ancak hazır olunduğunda ilişki yaşanmalıdır. Cinsel sorunlarda altta yatan neden çiftin uyum sorunu olduğu için tedaviye eşlerin birlikte katılması gerekir. Tedavi boyunca seanslarda hiç bir şekilde soyunma, vajinal müdahale olmaz, eşler seansta anlatılan, resim ve videolarla gösterilen aşk oyunları­nı evde kendi aralarında yaparlar. Tedavide aşamalı olarak basit dokunuşlarda ağrısız cinsel ilişkiye giden bir yol izlenir.

Neden orgazm sorunu yaşamaya başladım?

SORU:

32 yaşındayım, Zor bir doğum sonrasında orgazm sorunu yaşamaya başladım Yeniden orgazmı yaşamak için ne yapmalıyım? M.D./Edirne

CEVAP:

Orgazm bozuklukları diğer cinsel işlev bozuklukları gibi baştan beri hep var olması ya da önceden olmayan bir sorunun sonra­dan ortaya çıkmasına göre iki ayrı grupta değerlendirilir. İlk grup daha çok organik nedenlere bağlıyken ikinci grup hastalık, ameliyat hataları, ilaç kullanımı, ilişki prob­lemleri ya da psikolojik sorunlarla daha fazla ilişkilendirilir. Sizin durumunuzda ya­şadığınız orgazm sorununun doğum sonrası ortaya çıkması ilk bakışta akla doğum trav­masını getirse de çok farklı nedenlerden kaynaklanabileceği için kadın doğum uzma­nı, psikiyatrist ve cinsel terapist tarafından kapsamlı bir değerlendirme gerektirir. Bu nedenle öncelikle bir kadın doğum uzmanı­na görünmeniz, organik bir problem yoksa bir cinsel sağlık uzmanından profesyonel destek almanız uygun olacaktır.