Uzun süreli vajinismus hastalarında tedaviye direnç ve umutsuzluk fazla olur. Bu nedenle erken dönemde harekete geçilmelidir.

Bu problemle nasıl başa çıkabilirim?

SORU:

6 aydır evli bir kadınım. Eşimle hala cinsel ilişkiye giremedik. Tam bir­leşme anında kasılıp eşimi itiyorum. Ne yapmalıyız? D.S./Mersin

CEVAP:

Seks yapma korkusu olarak bilinen vajinismus, vajinaya giriş denemele­rinde vajinayı çevreleyen aşk kasla­rında ve tüm bedende yineleyici ve sürekli biçimde istemsiz kasılmaların olması, bacakların kapatılması, eşi üzerinden itme, seksten kaçınma, titreme, fenalık hissi veya ağlamayla birlikte cinsel birleşmenin imkansız hale gelmesidir. Bunun nedeni, ilişki sırasında korkunç ve dayanılmaz bir ağrı olacağı beklentisi, kızlık zarı ve aşırı kanama korkusu, katı ve tutucu bir çevrede yetişmekten kaynaklanan negatif cinsellik ve beden algısı vardır. Bir erteleme ve kaçınma bozukluğu olan vajinismusun kesin tedavisi var­dır. Uzun süreli vajinismus hastaların­da tedaviye direnç ve umutsuzluk fazla olur. Bu nedenle vajinismus tedavisine ne kadar erken başlanırsa o kadar kolay ve sonucu başarılı olur.

Cinsel isteksizlikle nasıl başa çıkılır?

SORU:

32 yaşındayım. 8 aydır depresyonda­yım. Bu yüzden ilaç kullanıyorum. Bir süredir de cinsel isteksizlik ve sert­leşme sorunu yaşıyorum. Bu sorunu nasıl çözebilirim? Ç.R./Balıkesir

CEVAP:

Depresyon cinselliği iki şekilde olumsuz etkiler. Hem depresyon ilacı hemde bu hastalığın tedavisinde kullanılan ilaçlar duygusal ve fiziksel olarak cinsel tepki­leri bozar. Cinsel isteksizlik sertleşme­yi, sertleşme güçlüğü cinsel isteksizli­ğe neden olur. Bu konuda doktorunuzla konuşarak bu konuda yan etkisi daha az bir ilaç vermesini isteyebilirsiniz. Ancak çoğu zaman ilaç tedavisi tek başına ye­terli olmaz, buna ek olarak psikoterapi de alınması gerekir. Sizin durumunuz­da önce depresyonu tedavi ettirmeniz kendinizi iyi hissetmeye başladığınızda cinsel terapi almanız uygun olur.