Firuze ŞENAVCI/KORKUSUZ - Zam pazarlığında yine iktidarın dediği oluyor. Masadan anlaşma çıkmayınca, memur Hakem Kurulu’na gitme kararı aldı. 11 kişilik kurulun 7 üyesini iktidar atıyor. Bu durumda 2026 yılı için memura dayatılan yüzde 11+7’lik teklifi oy çokluğuyla resmileşecek. Milyonlar yine hüsran yaşayacak.

Kurul taban maaşa 1000 lira eklemeyi lütfederse 15 Ocak’ta en düşük memur maaşı 53 bin 859, en düşük memur emeklisi aylığı da 26 bin 215 lira olacak. Grev hakkı olmadığı için eli kolu bağlanan memur, “Sesimizi duyan olmadı. Artık diyecek sözümüz yok. İktidarı Allah’a havale ediyoruz” dedi.

Memur sendikalarıyla iktidar yine anlaşamadı. Elinde grev yetkisi olmayan memur çareyi masadan kalkmakta buldu. Zam kararını iktidarın seçtiği üyelerin ağırlıkta olduğu Kamu Görevlileri Hakem Kurulu verecek. Kurulun daha önce yaptığı gibi yine iktidarın teklifini yani 2026 yılı için yüzde 11+7’lik teklifi açıklaması bekleniyor. Bin liralık seyyanen zam ise belirsiz. Kurulun memura acıyıp yüzde 11’in yanına bin liralık zammı da vermesi halinde en düşük memurun maaşı 47 bin 522 liradan 53 bin 859 liraya çıkacak. En düşük memur emeklisinin aylığı da 22 bin 617 liradan 26 bin 215 liraya fırlayacak.

“SARAY’A GİDECEĞİZ”

8.Dönem Kamu Toplu Sözleşme görüşmelerinin çıkmaza girmesinin ardından Çalışma Bakanlığı önünde toplanan Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu, iktidarın yarattığı ekonomik krizle kamu emekçisini baş başa bıraktığını vurguladı. Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Orhan Yıldırım tarafından yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a seslenildi. Sendikanın vekâleten bakanlar veya hakem heyeti ile değil, bizzat Cumhurbaşkanı ile görüşmek istediği ifade edildi. Cumhurbaşkanı tarafından konfederasyonlara bir randevu verilmezse, Saray’ın önünde basın açıklaması düzenleme kararı alındı.

Sendikadan yapılan açıklama ise şöyle: “Bu aşamadan sonra memur ve memur emeklileri ile ailelerinden oluşan 25 milyona yakın yurttaş, 2026- 2027 yıllarında açlık ve yoksulluk içinde mi yaşayacak, yoksa kira, zorunlu gıda ve çocuklarının eğitim ihtiyaçlarını karşılayabilecek insani yaşam koşullarında mı yaşayacak? İşte bunun belirleyici adresi, bizzat Cumhurbaşkanı’dır.”