Malatya’da bulunan İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi, organ nakli alanında dünya tıp tarihine geçecek bir başarıya imza attı.
Aynı anda gerçekleştirilen 16 ameliyatla dünyanın ilk 8’li çapraz karaciğer nakli başarıyla tamamlandı. Karaciğer nakli bekleyen ve uygun bağışçısı bulunmayan hastalar için umut olan çapraz nakil sisteminde farklı ailelerden gelen 8 verici ile 8 alıcı yer aldı.
Yaklaşık 22 saat süren 16 operasyonun ardından tüm hastaların sağlık durumlarının iyi olduğu bildirildi.

DURUMLARI KRİTİK
Tarihi operasyonları gerçekleştiren Karaciğer Nakli Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Sezai Yılmaz, daha önce ikili, üçlü, dörtlü, beşli, altılı ve yedili çapraz nakilleri de başarıyla gerçekleştirdiklerini söyledi.
Yılmaz, “Bazı hastalarımızdan ikisinin durumu oldukça kritikti, bir hastamız karaciğer koması sürecine girmek üzereydi. Uygun eşleşmenin sadece sekizli modelde mümkün olması nedeniyle bu operasyonu gerçekleştirmek zorunda kaldık. Ameliyatın ana kısmı 16 saat sürdü. Son işlemlerle birlikte toplam süreç 22 saate ulaştı” dedi.
