ABD ile İran arasında uzun süredir devam eden gerilim, son gelişmelerle birlikte en kritik seviyeye ulaştı. Hürmüz Boğazı'nda ticari bir gemiye düzenlenen saldırıya misilleme olarak başlatılan operasyonlar, Orta Doğu'daki stratejik dengeleri altüst etti. Operasyonda yaklaşık 140 askeri hedef ateş altına alındı...
ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı'nın (CENTCOM) sosyal medya hesabı üzerinden yapılan açıklamada, İran'a başlatılan yeni saldırıları duyuruldu.
Açıklamada, 'ABD Merkez Komuta Güçleri, bugün (ABD) doğu saatiyle 19.15'te İslam Devrim Muhafızları güçlerinin Hürmüz Boğazı'ndan geçen Kıbrıs bandıralı bir konteyner gemisi olan 'M/V GFS Galaxy'ye pervasızca saldırmasının ardından bu hafta İran'a karşı üçüncü saldırı turunu başlattı' ifadelerine yer verildi.
TRUMP'IN TALİMATIYLA GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Açıklamanın devamında, İran'ın hedef aldığı ticari gemide bir sivil mürettebatın kaybolduğu, çıkan yangın nedeniyle geminin makine dairesinde ağır hasar oluştuğu ve seyrine devam edemediği kaydedildi.
Öte yandan İran'a daha önce ticari gemilere yönelik saldırıların ardından imzalanan mutabakat kapsamında yükümlülüklerini yerine getirmesi için bir fırsat tanındığı ancak Tahran yönetiminin Hürmüz Boğazı'ndan geçen ticari gemiler ile sivil deniz taşımacılığını hedef almaya devam ettiği öne sürüldü.
CENTCOM, bu gelişmeler üzerine ABD'nin İran'a yönelik yeni bir askeri operasyon başlattığını belirterek, saldırılarda İran'a "ağır bedel ödetildiğini" savundu. Operasyonların, ABD Başkanı Donald Trump'ın talimatıyla gerçekleştirildiği ifade edildi.
3 GECEDE 300'DEN FAZLA NOKTA İMHA EDİLDİ
CENTCOM kaynaklarının verilerine göre, 3 gün süren yoğun bombardımanda toplam 300’ü aşkın nokta etkisiz hale getirildi.
İmhalar arasında öne çıkanlar:
·İleri düzey füze ve İHA fırlatma rampaları.
·Deniz kuvvetlerine ait kritik unsurlar.
·Mühimmat depoları ve lojistik merkezler.
·Haberleşme ağları ve kıyı gözetleme istasyonları.
İRAN'DAN ABD OPERASYONUNA MİSİLLEME
ABD'nin İran'a yönelik operasyonlarının ardından bölgede gerilim daha da tırmandı. İran Devrim Muhafızları Ordusu'na yakın kaynaklar, Tahran yönetiminin Katar, Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki (BAE) ABD askeri üslerini füze saldırılarıyla hedef aldığını öne sürdü.
İddiaların ardından Katar'ın başkenti Doha'da patlama seslerinin duyulduğu, güvenlik önlemlerinin artırıldığı ve vatandaşlara acil uyarılar gönderildiği bildirildi. Aynı saatlerde Kuveyt’ten Irak sınırlarına ve Ürdün’e kadar uzanan geniş bir coğrafyada şiddetli sarsıntıların hissedildiği ve peş peşe patlamalar yaşandığı rapor edildi.
Bölge genelinde güvenlik alarmı en üst seviyeye çıkarılırken, uluslararası toplumun gözü Hürmüz Boğazı'ndaki kritik ticaret rotasının güvenliğine çevrilmiş durumda.