Emniyet müdürlükleri tarafından hayata geçirilen ve drone teknolojisiyle desteklenen yeni uygulamada, seyir halinde cep telefonuyla yakalanan sürücülere ilk aşamada 5 bin lira nakit para cezası uygulanıyor. Ancak aynı ihlalin bir yıl içerisinde ikinci kez tekrarlanması durumunda ceza katlanarak 20 bin liraya yükseliyor ve sürücü belgesine doğrudan 30 gün süreyle el konuluyor.
Ehliyetini geri almak isteyen sürücülerin, sistemde birikmiş tüm trafik cezalarını tamamen ödemiş olması yasal bir zorunluluk haline getirildi.
SERT YAPTIRIMLAR DEVREYE GİRİYOR
Yeni trafik düzenlemesi, telefon kullanımının yanı sıra emniyet kemeri ihlallerine karşı da sert yaptırımları devreye sokuyor. Seyir halindeyken emniyet kemeri takmadığı havadan veya karadan tespit edilen sürücü ve yolculara 2 bin 500 lira para cezası kesiliyor.
Sürücünün kemer takmama ihlalini bir yıl içinde 4 kez tekrarlaması durumunda ise tıpkı telefon ihlalinde olduğu gibi ehliyetine 30 gün süreyle el konularak araç kullanmaktan men işlemi uygulanıyor. Kent genelinde kazaları önlemek amacıyla başlatılan havadan ve karadan denetimlerin kesintisiz olarak sürdürüleceği bildirildi.