Ticaret Bakanlığı'na bağlı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü, gastronomi yazarı Vedat Milor'dan yazılı görüş talep etti. Gerekçe ise Milor’un İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne ait Kent Lokantası'nda yemek yerken çektiği ve YouTube kanalında "40 Liraya Dört Çeşit Yemek: Bu Fiyat Gerçek mi?" başlığıyla paylaştığı video oldu.

ODA TV'den Oğuz Ok'un haberine göre; Bakanlık, bu paylaşımın "örtülü reklam" unsurları taşıyıp taşımadığını incelemek üzere Milor’dan açıklama istedi.

Bakanlık'tan gönderilen yazıda, "Söz konusu tanıtımların başka mecra kuruluşlarında yayımlanıp yayımlanmadığı, yayımlandı ise hangi mecra kuruluşlarında ve hangi tarihlerde yayımlandığının bilinmesina, yazılı basında yayımlanmış olanların asıllarına, sözlü ve görsel basında yayımlananlara ait ses ve görüntü kayıtlarına, bağlı bulunduğunuz Vergi Dairesi’nin adı ile varsa kuruluşunuzun vergi kimlik numarasına, varsa kayıtlı elektronik posta(KEP) adresine, Şahsınıza ait resmi tebligat adres bilgisi ile varsa kuruluşunuzun açık unvanı, kayıtlı olunan meslek odası faaliyet belgesi ile şirket ana sözleşmesinin birer örneğine, gelir durumunuzu gösterir belge (son tarihli yıllık vergi beyanı ile eki gelir tablosu, bilanço vb.) örneğine ihtiyaç duyulmaktadır" denildi.

Gastronomi yazarı Vedat Milor, İstanbul Planlama Ajansı Başkanı Buğra Gökçe ile birlikte ocak ayının başında İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) ait Kent Lokantası’nda yemek yedi. Milor, bu deneyimini YouTube kanalında "40 Liraya Dört Çeşit Yemek: Bu Fiyat Gerçek mi?" başlıklı bir videoyla paylaştı. Ancak bu paylaşım, Ticaret Bakanlığı'nın dikkatini çekti.

Bakanlık, Milor’un videosunun "örtülü reklam" olup olmadığına dair inceleme başlattı. Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü, gastronomi yazarından yazılı görüş talep etti.

İNCELEME TALEP EDİLDİ

Bakanlık, bir sosyal medya içeriğinin ticari reklam olarak değerlendirilebilmesi için içeriği üreten kişinin maddi ya da ayni bir kazanç sağlamış olması gerektiğini belirtti. Milor’un Kent Lokantası’na dair olumlu yorumları ve detaylı bilgileri paylaşması, Bakanlık tarafından "örtülü reklam" ihtimali olarak görüldü.

Bunun üzerine Bakanlık, Milor’dan 10 gün içinde şu belgeleri temin etmesini istedi:

  • Eğer varsa "Kent Lokantaları" ile yapılan reklam anlaşmasının örneği,

  • Videonun başka mecralarda yayımlanıp yayımlanmadığına dair bilgi,

  • Milor’un bağlı bulunduğu vergi dairesi, vergi kimlik numarası ve resmi tebligat adresi,

  • Gelir durumunu gösteren belgeler (yıllık vergi beyanı, gelir tablosu, bilanço vb.).

MİLOR: 'HUKUKİ YOLLARA BAŞVURACAĞIM'

Milor, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Kent Lokantası ziyaretinin tamamen kendi inisiyatifiyle gerçekleştiğini ve herhangi bir kuruluştan ödeme almadığını vurguladı. Milor, "Hem bir yemek eleştirmeni hem de bir sosyolog olarak bu hizmeti gastronomik ve sosyolojik açıdan değerlendirmek istedim. Hiçbir kurumdan ödeme almadım. Bundan sonra bu tür asılsız iftiralar karşısında hukuki yollara başvuracağım" ifadelerini kullandı.

VİDEODA NE YER ALIYORDU?

Milor’un söz konusu videosunda, Kent Lokantası’ndaki yemeklerin fiyat-performans açısından değerlendirilmesi yer alıyordu. Menüde mercimek çorbası, patatesli et yemeği, makarna ve tatlı bulunduğunu belirten Milor, yemeklerin lezzetini ve fiyatının uygunluğunu vurguladı. Özellikle 40 TL’ye sunulan dört çeşit yemeğin erişilebilir olmasını övdü.

İMAMOĞLU'NDAN TEPKİ GECİKMEDİ

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da konuya ilişkin sosyal medya platformu X üzerinden bir paylaşım yaptı. İmamoğlu, "Kent Lokantasına giden bazı yazarlar hakkında soruşturma açıldığını öğrendim. Önce dalga geçtiler, sonra küçümsediler, şimdi de gidenlerle uğraşıyorlar. Yazık. Bu lokantalar yoksulun, dar gelirlinin, emeklinin saraylarıdır. Daha çok açılacak." ifadelerini kullandı.