Sigaranın ağız ve diş sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri giderek daha fazla gün yüzüne çıkıyor. Sigara, diş eti hastalıkları, ağız kokusu, diş lekelenmeleri ve diş kaybı gibi sağlık problemlerine neden olabiliyor. Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şebnem Dirikan İpçi, sigaranın diş eti sağlığını olumsuz etkileyen başlıca faktörlerin, diş eti kan akımını azaltması, savunma hücrelerini zayıflatması ve yara iyileşmesini geciktirmesi olduğunu belirtti.
Bunun yanı sıra, sigaranın yalnızca ağız sağlığı üzerinde değil, kanser ve kalp damar hastalıkları gibi sistemik rahatsızlıklar üzerinde de olumsuz etkileri olduğu ifade edildi. Ayrıca, sigara kullanımının sosyal hayatta da olumsuz etkiler yarattığı belirtildi.
AĞIZ KANSERİ, DİŞ KAYBI...
Sigara içmenin diş lekelenmeleri, ağız kokusu, diş kaybı ve ağız kanseri gibi ciddi problemleri tetikleyebileceği aktarıldı. Prof. Dr. İpçi, sigara kullanımının periodontal tedaviye yanıtı zayıflattığını ve diş eti kanamasının daha az görüldüğünü söyledi. Bu nedenle, sigara içen bireylerin daha sık diş hekimi muayenesi yaptırmaları gerektiği önemle vurgulandı. Ayrıca, son yıllarda yaygınlaşan elektronik sigaranın da benzer zararlar verdiği ifade edildi.
ERKEN TEŞHİS VE TEDAVİ ÖNEM TAŞIYOR
Sigaranın bırakılmasının, hastalıkların ilerlemesini yavaşlatacağı ve tedaviye olan yanıtı olumlu yönde etkileyeceği belirtildi. Sigara bırakmayı düşünen bireylerin sigara bırakma programlarına yönlendirilmesi gerektiği ifade edildi. Prof. Dr. İpçi, sigara bırakma kararının hiçbir zaman için geç olmadığını ve sigara bırakıldığında tüm hastalık risklerinin azalmaya başlayacağını belirtti. Bırakma sürecinde önemli bir adım olarak, sigarayı bırakma tarihinin belirlenmesi gerektiği önerildi.
Prof. Dr. İpçi, sigara içme isteğini azaltmaya yardımcı olabilecek önerilerde de bulundu. Bunlar arasında daha sık diş fırçalamak, spor yapmak, yeni hobiler edinmek, şekersiz sakız çiğnemek ve sigara içilen ortamlardan uzak durmak yer aldı. Ayrıca, sigara içme isteği geldiğinde derin nefes almak, su içmek veya başka bir aktiviteye yönelmek de bu isteğin hızlı bir şekilde azalmasını sağlayacak yöntemler arasında gösterildi.