SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaşlarının yetersizliğinden şikayet ettiği dönemde, Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun'dan dikkat çeken bir açıklama geldi. Erdursun, belirli şartları yerine getiren emeklilerin memur statüsünde çalışarak daha yüksek maaş alma imkânına sahip olabileceğini duyurdu.

MEMUR EMEKLİLİĞİNE GEÇİŞ İMKANI

Türkiye’de emekli maaşları, bağlı olunan sigorta statüsüne göre hesaplanıyor. Memur emeklileri, 5434 sayılı Kanun kapsamında oldukları için genellikle SSK ve Bağ-Kur emeklilerine kıyasla daha yüksek maaş alıyor. Erdursun’a göre, SSK veya Bağ-Kur’dan emekli olan kişiler, maaşlarını kestirerek kamu kurumlarında 4/C statüsünde memur olarak göreve başlarsa ve burada en az 1261 gün (yaklaşık 3,5 yıl) çalışırsa, memur emeklisi olabiliyor.

EMEKLİ MAAŞINDA BÜYÜK ARTIŞ SAĞLIYOR

Bu yöntemle memur emekliliğine geçiş yapanlar, daha önce aldıkları düşük emekli maaşlarına kıyasla daha yüksek gelir elde edebiliyor. Erdursun, özellikle düşük maaşlı emekliler için bu seçeneğin uzun vadede önemli bir avantaj sunduğunu vurguluyor.

1261 GÜN KURALI NEDEN ÖNEMLİ?

2829 sayılı Kanun’a göre, bir kişinin son 2520 prim gününün 1261 günü hangi sigorta statüsünde geçmişse, emeklilik o statüye göre bağlanıyor. Bu nedenle memur emeklisi olmak isteyenlerin bu süreyi mutlaka memuriyet kapsamında tamamlaması gerekiyor.

KİMLER YARARLANABİLİR?

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu kapsamında atanabilecek nitelikte olan kişiler (doktor, öğretmen, mühendis vb.) bu fırsattan yararlanabiliyor. Ayrıca sağlık durumu memuriyete uygun olan ve kamu haklarından mahrum olmayan tüm Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları bu imkândan faydalanabiliyor.

NASIL BAŞVURULUR?

Bu imkândan yararlanmak isteyenlerin, öncelikle mevcut işlerinden ayrılarak emekli maaşlarını kestirmeleri gerekiyor. Herhangi bir şekilde tekrar maaş bağlatmadan kamuya memur statüsünde giriş yapılması şart. Memuriyet görevinde 1261 günü doldurduktan sonra yeniden emeklilik başvurusunda bulunulabiliyor.