ANKA- ABD ile İran arasında barış anlaşmasına varıldığına ilişkin açıklamaların ardından petrol fiyatlarında düşüş eğilimi devam ederken, akaryakıt fiyatlarında da peş peşe indirim beklentisi güçlendi.
Sektör temsilcileri, eşel mobil sistemi kapsamında fiyatlardaki düşüşün önce ÖTV üzerinden dengelendiğine dikkat çekerek, “Benzinde 8,38 TL, motorinde ise 11,90 TL ÖTV tahsilatı yapılacak” değerlendirmesinde bulundu.
19 Haziran’da İsviçre’de resmi imzaların atılacağı belirtilen anlaşmanın ardından Brent petrol ve uluslararası piyasalarda benzin ve motorinin metrik ton fiyatları düştü. Fiyatların daha da düşeceği beklentisi güçlendi.
Akaryakıt sektörü temsilcileri, benzin ve motorinde, izleyen günlerde gündeme gelecek olası indirimlere işaret ederek, "Eşel mobil sistemi gereğince önce devlet bu indirimlerden ÖTV tahsilatı yapacak. Bu nedenle pompaya yansıyan tutarlar sınırlı kalacak.. "Anlık ÖTV tutarı benzinde, 6,45 TL, motorinde 2 TL dolayında bulunuyor. Buna göre, benzinde 8,38 TL, motorinde 11,90 TL ÖTV tahsilatı yapılacak" diye konuştu.