Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in “Eğitimde kural bazlı fiyatlamaya gidiyoruz” açıklamasıyla özel üniversitelerde zam sınırı uygulaması hayata geçiriliyor. Özel okullarda uzun süredir uygulanan üst sınır formülünün, 2026-2027 eğitim-öğretim yılından itibaren vakıf üniversiteleri için de geçerli olması planlanıyor.
Yeni düzenlemeyle birlikte hazırlık ve birinci sınıflar kapsam dışında tutulurken, devam eden sınıflarda harç artışları enflasyon verilerine göre sınırlandırılacak.
Bakan Şimşek, vakıf üniversitelerinin son yıllarda yaptığı yüksek oranlı zamları eleştirerek şu ifadeleri kullandı:
“Sözde bunlar vakıf üniversiteleri, kar amacı yok ama gördüğünüz gibi enflasyonun çok üzerinde dramatik artışlar var. Hatta Eylül ayında bile yüzde 106 gibi zamlar gördük. Hem özel okullar hem özel üniversiteler için kural bazlı fiyatlama getiriyoruz.”
Şimşek’in açıklamasına göre, bugüne kadar özel üniversitelerde fiili bir zam üst sınırı bulunmuyordu ve bazı vakıf üniversitelerinde yıllık harç artışları yüzde 100’ün üzerine çıkmıştı.
ZAMLAR NASIL HESAPLANACAK?
Yeni sistemde, özel okullarda olduğu gibi TEFE-TÜFE ortalaması esas alınacak. Bu oran en fazla 1,05 katsayısı ile çarpılarak zam üst sınırı belirlenecek.
Eğitim Uzmanı Nazik Kösegil, YÖK’ün konuya ilişkin yaklaşımını şu sözlerle değerlendirdi:
“Hazırlık ve birinci sınıflara karışılmayacak ama devam eden yıllardaki artışlarda büyük ihtimalle kira zamlarındaki gibi TEFE-TÜFE dikkate alınacak.”
ÖZEL OKULLARDAKİ UYGULAMA GENİŞLİYOR
Özel okullarda 2025-2026 eğitim yılı için zam üst sınırı yüzde 54,8 olarak belirlenmişti. Ancak birçok okulun yemek, kitap ve servis ücretlerine yaptığı artışlarla bu sınırı dolaylı olarak aştığı yönünde eleştiriler gündeme gelmişti.
Yeni düzenlemenin, benzer uygulamaların önüne geçmek amacıyla daha sıkı denetimleri de beraberinde getirmesi bekleniyor.