Büyük Birlik Partisi (BBP) Kurucu Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ve beraberindeki 5 kişinin 25 Mart 2009'da hayatını kaybettiği helikopter kazasına ilişkin soruşturmada yeni bir aşamaya geçildi. Adalet Bakanı Akın Gürlek, Ankara merkezli 10 ilde düzenlenen eş zamanlı operasyonlarda 25 şüphelinin gözaltına alındığını açıkladı.
SORUŞTURMA ANKARA'YA DEVREDİLDİ
Sosyal medya hesabından açıklama yapan Bakan Gürlek, dosyanın tüm yönleriyle aydınlatılması ve sorumluların ortaya çıkarılması amacıyla çalışmaların sürdüğünü belirtti.
Gürlek, şu ifadeleri kullandı:
"12 Haziran 2026'da, Kahramanmaraş'tan Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına devredilen soruşturma kapsamında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığımızın koordinasyonunda, Ankara İl Emniyet Müdürlüğünce yürütülen çalışmalar neticesinde bu sabah harekete geçilmiştir."
30 ADRESE EŞ ZAMANLI OPERASYON
Bakan Gürlek, soruşturma kapsamında "silahlı terör örgütü kurmak, yönetmek ve üye olmak" ile "tasarlayarak kasten adam öldürme" suçlarını işledikleri değerlendirilen 29 şüphelinin tespit edildiğini açıkladı.
Ankara, İstanbul, İzmir, Balıkesir, Adana, Antalya, Çanakkale, Bursa, Isparta ve Afyonkarahisar'da bulunan 30 adrese eş zamanlı operasyon düzenlendi.
Operasyonda 25 şüpheli gözaltına alınırken, 2 şüphelinin cezaevinde, 2 şüphelinin ise yurt dışında bulunduğu belirtildi. Firari şüphelerin yakalanmasına yönelik çalışmaların sürdüğü bildirildi.
BARIŞ TERKOĞLU: "YARGININ ŞÜPHESİ FETÖ YÖNÜNDE"
Bakan Gürlek'in açıklamasının ardından gazeteci Barış Terkoğlu, Sözcü TV canlı yayınında operasyonu değerlendirdi.
Terkoğlu, şu ifadeleri kullandı:
"Silahlı terör örgütüne üye olmak ifadesine dikkat çekmek istiyorum. Çünkü tahmin ediyoruz ki bu fotoğraf bize bir FETÖ operasyonunu da yansıtıyor. Bu sabah 900 küsur kişinin gözaltına alındığı bir FETÖ operasyonu gerçekleşti. Meselenin bu yanında ise Muhsin Yazıcıoğlu ile ilgili gözaltıların 'silahlı terör örgütü üyeliğinden' açıldığı söyleniyor. Bazı isimlerin hali hazırda içeride olduğu da belirtiliyor. Dolayısıyla Muhsin Yazıcıoğlu'nun vefatının yargı tarafından bir FETÖ operasyonu olarak yorumlandığı anlamına da geliyor.
Bu şüphe hep vardı. Fethullah Gülen'in imalı konuşmaları da vardı. 'Bir sabah uyanırsınız ve şöyle olur...' dediği sözlerin ardından helikopter hadisesi yaşamıştık. Bugünkü operasyon, yargının 'FETÖ yaptı' yönünde şüphe taşıdığını gösteren bir operasyon."
METİNER: "GÖZALTI LİSTESİ UZADIKÇA UZUYOR"
AKP eski milletvekili Mehmet Metiner de sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:
"Şehit Muhsin Yazıcıoğlu dosyasında yeni aşama. Soruşturma derinleştirilerek yeniden açıldı. Gözaltı listesi uzadıkça uzuyor. Faillerinin bulunması konusunda gösterdiği duyarlılık için Adalet Bakanımıza ve Ankara Cumhuriyet Başsavcımıza yürekten teşekkürlerimi iletiyorum."
GÖZALTI LİSTESİNDE DİKKAT ÇEKEN İSİMLER
Operasyon kapsamında gözaltı kararı verilen isimler arasında emekli ve aktif askerler, kaza kırım ekiplerinde görev yapan personeller ile daha önce ihraç edilen emniyet mensupları da yer aldı.
Listede öne çıkan isimlerden bazıları şöyle:
Fatih Bengi – Malatya 2. Kara Havacılık Alay Komutanı (Durumu belirtilmemiş)
Ebubekir Semih Yüksekkaya – Kara Pilot Yarbay (Emekli)
Davut Uçum – Kara Pilot Yüzbaşı (Cezaevi / İhraç)
Bekir Çerikçi – Astsubay (Emekli)
Suat Kaplan – Astsubay (Emekli)
Halil İbrahim Açan – Astsubay (Aktif Astsubay Kıdemli Başçavuş)
Aydın Özsıcak – Astsubay (Cezaevi / İhraç)
Ersöz Sağlam – Binbaşı (Emekli)
Mehmet Çağlar – Kara Pilot Binbaşı (Emekli)
İrfan Yavuz – Kara Pilot Yüzbaşı (İstifa)
Recep Ercan – Teknisyen Kıdemli Başçavuş (Emekli)
Nedim Bakırhan – Astsubay (Durumu belirtilmemiş)
Nusret Memiş – Astsubay (İhraç – Kara Kuvvetleri – Astsubay)
Cemal Şahin – Astsubay (Durumu belirtilmemiş)
Ferudun Seren – Sivil Kaza Kırımında Görevli (Aktif Esenboğa Havalimanı Başmüdürlüğünde Memur)
Şihmehmet Sevdim – Sivil Kaza Kırımında Görevli (Durumu belirtilmemiş)
Kenan Köksal – Sivil Kaza Kırımında Görevli (Durumu belirtilmemiş)
Kerem Mumcuoğlu – Sivil Kaza Kırımında Görevli (Aktif Bursa Büyükşehir Belediyesinde Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni)
Sedat Kılıçarslan – Hava Pilot Albay (Emekli)
Tezcan Kaymaz – Hava Pilot Albay (Emekli)
Ahmet Turhan – Hava Pilot Yüzbaşı (Emekli)
Nihat Biçer – Hava Pilot Albay (Emekli)
Dursun Özmen – Kahramanmaraş İstihbarat Şube Müdürlüğünde Emniyet Amiri (İhraç Emniyet Amiri)
İsmail Kaya – Kahramanmaraş İstihbarat Şube Müdürlüğünde Polis Memuru (İhraç Polis Memuru)
Hikmet Tanıl – Astsubay (Emekli)
Melike Sinem Uçum – Görevi belirtilmemiş (Aktif Marmara Üniversitesi Rektörlük Özel Kalem Birimi – İç Denetim)
Gülseren Özsıcak – Görevi ve durumu belirtilmemiş
Ali Armağan – Hava Kuvvetleri Komutanı Kurmay Başkanı Kurmay Albay (Emekli)
Şerife Armağan – Görevi ve durumu belirtilmemiş
