Miras yoluyla intikal eden ev, arsa ve tarlaların mirasçılar arasında paylaşılamadığı durumlarda başvurulan sulh hukuk mahkemeleri aracılığıyla yapılan zorunlu satış ihalelerine yönelik yeni düzenlemeler yolda.
Türkiye Gazetesi’nin haberine göre, yeni yargı paketi taslağıyla birlikte ortaklığın giderilmesi (izale-i şüyu) davalarında önemli bir düzenlemeye gidiliyor. “Aile mülkiyetinin korunması” yaklaşımını esas alan yeni sistemle, taşınmaz satışlarında ilk ihale artık üçüncü kişilere kapalı olacak ve yalnızca mirasçılar arasında gerçekleştirilecek.
İLK İHALE SADECE MİRASÇILAR ARASINDA YAPILACAK
Mevcut uygulamada, mirasçılar arasında anlaşma sağlanamadığı durumlarda taşınmazlar doğrudan elektronik açık artırma yoluyla satışa çıkarılıyor ve ihaleye herkes katılabiliyordu. Yeni düzenlemeyle birlikte, paydaşların tamamının mirasçı olduğu taşınmazlarda ilk ihale yalnızca aile bireyleri arasında yapılacak.
Bu aşamada satışın gerçekleşmemesi veya tarafların uzlaşamaması halinde ise taşınmaz, ikinci bir ihaleyle genel katılıma açılacak ve dışarıdan alıcılar da sürece dahil olabilecek.
Düzenleme ile özellikle aile konutları ve tarım arazilerinin üçüncü kişilere geçişinin zorlaştırılması hedefleniyor.
İHALEYİ SABOTE EDENLERE YÜZDE 5 ORANINDA CEZA
Taslakta yer alan bir diğer düzenleme ise ihale süreçlerini suistimal edenlere yönelik yaptırımlar oldu. Buna göre, ihalede yüksek teklif verip bedeli yatırmayan veya süreci yapay şekilde yükselten kişilerin teminatı yanacak, ayrıca teklif ettikleri bedelin yüzde 5’i oranında idari para cezası uygulanacak.
TEMİNAT ZORUNLULUĞU
Yeni düzenlemeyle birlikte, taşınmaz üzerinde pay sahibi olan mirasçılar da ihalelere katılırken teminat yatırmak zorunda olacak. Böylece teminat muafiyeti kaldırılmış olacak.