Resmi Gazete’de yayımlanan yeni elektrik düzenlemesiyle, 1 Ocak 2025 itibarıyla konut aboneleri için yıllık tüketim limiti 5 bin kilovatsaat olarak belirlendi. Yıllık 5 bin kilovatsaat ve üzerinde elektrik tüketimi olan aboneler, devlet sübvansiyonundan artık yararlanamayacak.

EPDK'DAN 2025 YILI İÇİN YENİ ENERJİ TARİFESİ KARARI

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), 2025 yılında uygulanacak enerji tedarik tarifelerine ilişkin kararını açıkladı. Resmi Gazete’de yayımlanan düzenlemeye göre, mesken tüketicileri ve diğer gruplara yönelik sübvansiyon sınırları yeniden belirlendi.  

MESKEN TÜKETİCİLERİ İÇİN SÜBVANSİYON SINIRI 5 BİN KİLOVATSAAT 

Mesken tüketici grubunda yer alan kamu kurumları, mahalli idareler, müstakil evler, apartmanlar, konut siteleri ve bunların ortak alanları (kalorifer, asansör, merdiven otomatiği gibi) için sübvansiyon desteği yıllık 5 bin kilovatsaatle sınırlandırıldı. Bu tüketim miktarını aşan kullanıcılar, sübvansiyonlu tarifeden yararlanamayacak.  

Camiler, cemevleri, diğer ibadethaneler, dernekler, AFAD geçici barınma merkezleri, şehit aileleri ve gaziler ise bu düzenlemenin dışında tutuldu.  

SANAYİ VE HİZMET SEKTÖRLERİ İÇİN 15 BİN KİLOVATSAAT SINIRI

Sanayi tüketicileri ile kamu ve özel hizmet sektöründeki kullanıcılar için sübvansiyon limiti yıllık 15 bin kilovatsaat olarak belirlendi. Bu gruptaki tüketiciler, belirlenen sınırın üzerinde harcama yapmaları durumunda sübvansiyon hakkını kaybedecek.  

TARIMSAL FAALİYETLER ETKİLENMEYECEK  

Tarımsal faaliyetler için mevcut sübvansiyon limiti korunarak herhangi bir değişiklik yapılmadı. Bu kapsamda tarımsal kullanıcılar düzenlemeden etkilenmeyecek.  

KATSAYI UYGULAMASI DEVAM EDECEK

Tebliğde yer alan “Kurulca Belirlenen Katsayı” (KBK) uygulamasına da 1 Ocak 2025 itibarıyla 1,0938 oranında devam edileceği duyuruldu.  

Yeni düzenlemeler, 1 Ocak 2025 itibarıyla yürürlüğe girecek.

"MAALİYET NEYSE ONU ÖDEYECEKLER"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Gaziantep’te yaptığı açıklamada, yeni elektrik düzenlemesinin sosyal adaleti desteklemeyi hedeflediğini belirtti. Bayraktar, "Aylık 417, yıllık 5 bin kilovatsaatlik tüketim grubundaki vatandaşlarımız evlerinde elektriğin maliyeti neyse onu ödemiş olacaklar" ifadelerini kullanmıştı.

PEKİ, KAÇ KİŞİ ETİKİLENECEK?

Türkiye’deki 40 milyon mesken abonesine dikkat çeken Bayraktar, “Sadece yüzde 3’ü olan 1,2 milyon hanenin elektriğin maliyeti neyse onu ödemesini istiyoruz. Bunun da doğru bir yöntem olduğunu düşünüyoruz. Bu 1,2 milyon abonenin evlerinde kullandığı elektriği kendi gelirleriyle karşılanabileceğini düşünüyoruz. Aylık 417 kilovatsaat, yıllık 5 bin kilovatsaatlik tüketim grubundaki vatandaşlarımız evlerinde elektriğin maliyeti neyse onu ödemiş olacaklar" diye konuşmuştu.