Korkusuz

Meral hanımın ince siyaseti....

Meral hanımın ince siyaseti....
“Parti vitrini” deriz...

Siyasi literatürümüzde adı; başkanlık divanıdır... Genel Başkan’ın yardımcılarıdır... Her birinin görev alanı farklıdır. Toplum olarak, siyasi partilerin vitrinine bakarken genellikle popüler, ağzı bol laf yapan, kodu mu oturtan laf ebesi simaları pek severiz!.. Çok çalışıp az laf üretene değil de az çalışıp çok laf üretene teşneyizdir!.. Adamın öz geçmişine değil de Genel Başkan’ın ne kadar yakınında olduğuna bakarız!.. Diplomaları pek önemsemeyiz!..

Sonra da kahve muhabbetlerinde siyasette pek adam olmadığından yakınırız!.. Lider odaklı yaşarız ama liderlerin arkalarında adam yetiştirmediğinden şikayet etmeyi de pek severiz!..

Lafı, İYİ Parti’nin önceki gün, başkanlık divanına yapılan bir atamaya getireceğim. İYİ Parti lideri Meral Akşener, Samsun Milletvekili  Erhan Usta’nın grup başkanvekilliği görevine getirilmesiyle boşalan Ekonomi Politikaları Başkanlığı görevine Prof. Dr. Bilge Yılmaz’ı atadı. “Kimdir” diye merak edenlere partiden yapılan açıklamayı aktarayım:

“Prof. Dr. Bilge Yılmaz Wharton School’da finans profesörü olarak görev yapmaktadır ve Wharton Private Equity (Wharton Özel Sermaye) kürsüsüne sahiptir. Prof. Dr. Yılmaz, Wharton School Harris Family Alternatif Yatırımlar Programının kurucusu ve akademik direktörü olmasının yanı sıra, okulun özel sermaye, girişim sermayesi, serbest fon, şirket iflası, sorunlu varlık yatırımları, kurumsal yönetim, hissedar hakları ve altyapı finansmanı konularında eğitim ve araştırma faaliyetlerini yönetmektedir.

Boğaziçi Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği ve Fizik bölümlerinden mezun olduktan sonra, kariyerine 1991 yılında Ar-Ge mühendisi olarak başlayan Yılmaz, yüksek lisans ve doktora eğitimini Princeton Üniversitesi İktisat Bölümü’nde tamamlamıştır. 1997 yılında Wharton School’da akademik hayatına başlamış, Stanford Üniversitesi’nde finans doçentliği yaptıktan sonra 2009 yılında tekrar Wharton School’a dönmüştür. 2013 yılından beri finans profesörü olarak çalışmalarına devam etmektedir.

Prof. Dr. Yılmaz’ın araştırma alanları kurumsal finansman, alternatif yatırımlar ve politik-iktisat üzerinedir. Son yıllarda kurumsal yönetim, kredi derecelendirme kuruluşları, serbest fonlar, özel sermaye, menkul kıymetler dizaynı, açığa satış kısıtlamaları, şirket iflası ve banka düzenlemeleri konusunda çeşitli makaleler yazmıştır. Yazdığı makaleler, iktisat alanında dünyanın en iyi üç akademik dergisi olan Econometrica, American Economic Review ve Journal of Political Economy gibi dergilerde yayımlanmıştır.

Wharton School’un lisans ve MBA (İşletme Yüksek Lisansı) programlarının alternatif yatırımlara dair müfredatını düzenleyen Prof. Dr. Yılmaz, aynı zamanda okulun alternatif yatırımlar konusundaki üst düzey yönetici eğitimi programlarının da kurucusudur. Şirket birleşmesi, serbest fonlar, özel sermaye, hissedar hakları, şirket iflası, sorunlu varlıkların yatırımı ve Avrupa finans piyasaları üzerine halen dersler vermeye devam etmektedir.

Wharton School haricinde bir serbest fon şirketinin varlık yönetiminde ve finansal teknoloji alanında start-up yatırımcısı olarak yer almıştır. Halen kurumsal finansman ve varlık yönetimi alanlarında uzmanlık sağlayan bir danışmanlık firmasının kurucu ortağıdır. Aynı zamanda Amerikan Merkez Bankası’na ve birçok finans kuruluşuna danışmanlık hizmeti sunmuştur. Ek olarak, çeşitli kuruluşlarda yönetim kurulu üyeliği yapmaya devam etmektedir.”

★★★

İYİ Parti grup başkanvekili Erhan Usta, çok iyi bir iktisatçı olarak bilinir ve tanınır. Usta’nın ekonomi bilgisi ve alanındaki doluluğunu Ankara’daki siyasi rakiplerinin de hep takdir ettiğine şahit olmuşumdur. Ancak Usta’nın parti genel merkezinde boşalttığı göreve Prof. Dr. Bilge Yılmaz’ın getirilmesine sadece parti vitrini güçlendirme hamlesi olarak görmemek gerektiği kanaatindeyim. Yukarıda okuduğunuz uzun özgeçmiş bilgisine o yüzden yer verdim.

Yaşadığımız acı kriz yüzünden ekonomi ile yatıp ekonomi ile kalkıyoruz. Dolar ne kadar düşse de ne kadar masal dinlesek de “kurtarıcı” arıyoruz. Bu satırların arkasından hemen aklınıza gelen sorulara yanıt vermeye gayret edeyim:

Ankara’nın senaryoları boldur... CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun Cumhurbaşkanlığı adaylığına kesin gözle bakanlar, Millet İttifakı’na dahil olacağına inandıkları Ali Babacan’a da rol biçiyorlar. Siyasi kulislerde konuşulan senaryolardan biri de, Kılıçdaroğlu’nun Cumhurbaşkanı seçilmesi halinde ekonomi yönetimini Ali Babacan’a bırakacağı ve hatta bunu vaat ederek seçime gideceği yönünde...

Hep yazar dururum... Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayının belirlenmesinde kilit parti İYİ Parti ve anahtarı da Meral Akşener’in elinde diye... Bu görüşüme katılır katılmazsanız bilemem... O yüzden, Akşener’in partisindeki yeni görevlendirmeyi farklı okuyorum. Türkiye’nin ekonomi yönetiminin “uluslararası saygınlığı “, “finans çevrelerinin güven duyduğu isim”, “Türkiye’ye sıcak para girişini sağlayacak isim” gerekçeleri ile Ali Babacan’a bırakılmasını savunanlara bir nevi cevap oldu bu atama. Zaten, Prof. Dr. Bilge Yılmaz’ın öz geçmişi ile her şey lisan-ı münasiple anlatılmış.

İYİ Parti lideri Meral Akşener, 13’ncü Cumhurbaşkanı adayının belirlenmesinin ardından Türkiye’nin ekonomik kurtuluş reçetesi içinde önemli bir hamle yaptı. Yeni ekonomi yönetim kadrolarının oluşumunda söz sahibi olacağının mesajını net şekilde verdi.

İYİ Parti’deki Ali Babacan alerjisini net olarak bilenlerdenim. O yüzden bu atamayı çok manidar buldum!.. Meral Akşener’in önümüzdeki günlerde partisinin ekonomi kurmaylarına yeni isimleri de katacağını duyuyorum...

Prof. Dr. Bilge Yılmaz’ın açıklanan öz geçmişinde doğum tarihi yoktu. Merak ettim sordum. Bilge Yılmaz 1968 doğumlu... Ali Babacan ise 1967...

Türkiye için “Macron” arayanlara da itina ile duyurulur!..

★★★

Ulu Tanrı, tüm şehitlerimizle birlikte Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal ATATÜRK ve onun kahraman silah arkadaşlarına rahmet etsin. Nur içinde yatsınlar. Mekanları cennet olsun.