AA-Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), “Dost Katılım Bankası A.Ş.” unvanıyla yeni bir katılım bankası kurulmasına resmen izin verdi. Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren karara göre, kuruluş süreci tamamlanan bankanın sermayesi 10 milyar TL olarak belirlendi.

BDDK’nın 11 Haziran 2026 tarihli ve 11470 sayılı kararı, 17 Haziran 2026 tarihli Resmî Gazete’de yayımlandı.

Bankacılık Kanunu ve ilgili mevzuat kapsamında yapılan incelemelerde, başvuruya ilişkin bilgi ve belgelerin uygun bulunmasıyla kuruluş izni verildi.

ORTAKLIK YAPISI BİM GRUBUNDAN OLUŞUYOR

Yeni kurulan Dost Katılım Bankası A.Ş.’nin ortaklık yapısının tamamının BİM Grubu şirketlerinden oluştuğu belirtildi. Bankada perakende sektörünün önemli oyuncularından BİM Birleşik Mağazalar A.Ş. başta olmak üzere, grup şirketleri yer alıyor. Kuruluşta bağımsız bir ortak bulunmuyor.

KURUCULAR ARASINDA GRUP ŞİRKETLERİ YER ALIYOR

Bankanın kurucu ortakları arasında BİM Birleşik Mağazalar A.Ş.’nin yanı sıra Desto Atık Yönetimi A.Ş., Dost Global Danışmanlık A.Ş., GDP Gıda Paketleme Sanayi ve Ticaret A.Ş. ve Es Global Gıda Sanayi Ticaret A.Ş. bulunuyor.

ŞİRKETLERİN FAALİYET ALANLARI 

Bankanın kurucu ortakları arasında yer alan şirketlerin tamamı halihazırda BİM bünyesinde farklı operasyonları yürütüyor. Kuruculardan Dost Global Danışmanlık A.Ş., BİM’in sermayesinin tamamına sahip olduğu bir bağlı ortaklığı olarak öne çıkarken, şirketin yurt dışı yatırımları kapsamında 2019 yılında kurulduğu biliniyor.

Diğer ortaklardan Es Global Gıda Sanayi Ticaret A.Ş. grubun Eskişehir’deki bisküvi ve şekerleme üretim tesisini işletiyor. GDP Gıda Paketleme Sanayi ve Ticaret A.Ş. ise zincir marketlerde satışa sunulan pirinç ve bakliyat gibi temel gıda ürünlerinin tedarik ile paketleme operasyonlarını gerçekleştiriyor. Kurucu ortaklardan Desto Atık Yönetimi A.Ş. ise BİM’in endüstriyel atık yönetimi faaliyetlerini yürütmek amacıyla Temmuz 2024 tarihinde yapılandırıldı.

Ticaret A.Ş.’nin gıda paketleme ve tedarik süreçlerinde faaliyet gösterdiği, Desto Atık Yönetimi A.Ş.’nin ise atık yönetimi alanında hizmet verdiği biliniyor.