SÖZCÜ'den Ali Gülen'in haberine göre, Türkiye’de mecburi askerlik yapmak istemeyip bedel ödeyenlerle, Avrupa’daki fiili, fiziki, ülke farklılıkları, iş ve oturma izni riski gibi nedenlerle dövizli askerlik yapmak zorunda kalan gençlerin aynı statüde değerlendirilmesi krizi derinleştirdi. Özellikle İsviçre ve Türk pasaportuna sahip olan gençler, askerlik gerekçesiyle Türkiye’ye girişte takip edilip gözaltına alınmaya başladı.
NATO ÜYESİ ÜLKELERLE İSVİÇRE ARASINDAKİ FARK SORUN YARATIYOR
Almanya başta olmak üzere pek çok Avrupa ülkesinde yaşayan Türk gençleri, 6000 Euro’yu bulan dövizli askerlik bedelini karşılayamadığı için vatandaşlıktan çıkıyor. Almanya, Fransa, İtalya ve ABD gibi NATO üyesi ülkelerde yapılan askerlik Türkiye’de de geçerli sayılırken, İsviçre NATO üyesi olmadığı için İsviçre’de askerlik yapan Türk gençleri Türkiye’ye döndüklerinde sorun yaşamaya devam ediyor.
KONSOLOSLUK UYARIYOR: TÜRKİYE’YE GİTMEDEN BİLGİ ALIN
18 yıl önce İsviçre ve Türk vatandaşı gençlerin askerlik sorununa çözüm bulunması için başlatılan görüşmeler sonuçsuz kaldı. Türkiye’ye giriş yapan bazı gençlerin "asker kaçağı" gerekçesiyle gözaltına alınmasının ardından İsviçre hükümeti harekete geçti. Gençlere, Türkiye’ye gitmeden önce Türk konsolosluklarına başvurarak askerlik işlemlerini erteletmeleri ya da bilgi almaları yönünde uyarı yapıldı.
GÖRÜŞMELER YILLARDIR SONUÇSUZ KALIYOR
2007 yılında İsviçre, Ankara’ya çifte vatandaş gençlerin askerlik hizmetlerinin karşılıklı olarak tanınmasını önerdi. Türkiye ilk etapta sıcak yaklaşsa da somut bir adım atılmadı. 2010, 2012 ve 2016 yıllarında yapılan girişimler de sonuçsuz kaldı. 2020 yılında dönemin Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İsviçre’ye çözüm içeren bir taslak gönderme sözü verdi. Ancak bu söz de karşılık bulmadı. 2021’de İsviçre Ordusu, Türkiye’ye tekrar bir teklif sundu, cevap yine gelmedi. Son olarak Temmuz 2025’te İsviçre yetkilileri görüşme talebini yeniledi, ancak bu kez "herhangi bir görüşme planlanmadığı" cevabı verildi.
ÇİFTE VATANDAŞLIKLAR SONA EREBİLİR
Dövizli askerlik bedelinin, Türkiye’deki bedelli askerlik bedeliyle eşitlenmesiyle birlikte yurt dışındaki gençlerin 6000 Euro’yu ödemekte zorlanması ve gözaltı uygulamaları, çifte vatandaşların Türk vatandaşlığından çıkmasına neden oluyor. İsviçre’deki Türk gençlerinin tamamının sadece İsviçre vatandaşlığına geçmeyi tercih etmesi, Türkiye’nin hem dövizle askerlik gelirlerinden hem de genç nüfusundan mahrum kalmasına yol açabilir.