İsrail’de yaklaşan genel seçimler öncesinde, siyonizm karşıtı tutumuyla bilinen ultra-Ortodoks Satmar Yahudilerinin dikkat çeken bir uygulama planladığı ortaya atıldı. Satmar cemaatinin, sandığa gitmeyeceğini yazılı olarak taahhüt eden seçmenlere 200 dolar (yaklaşık 10 bin TL) ödeme yapacağı öne sürüldü.

OY KULLANMAYACAĞINI BİLDİRENLERE 200 DOLAR

Kanal 12’nin haberine göre, Satmar Yahudileri 27 Ekim’de yapılması planlanan seçimlerde oy kullanmayacağını yazılı olarak beyan eden vatandaşlara maddi destek sağlayacak.

ABD merkezli cemaat lideri Zalman Leib Teitelbaum’un denetimindeki “Saf Şekel” adlı yardım fonunun, seçimleri boykot edeceğini belirten her İsrailliye 200 dolar ödeme yapacağı aktarıldı.

Haberde, söz konusu ödemelerden yararlanmak isteyen kişilerin boykot formunu doldurması gerektiği ve nakit dağıtımının gece saatlerinde başlayacağı belirtildi.

FON DİNİ KURUMLARA DESTEK SAĞLIYOR

Habere göre “Saf Şekel” adlı fon, devletten mali destek almayı kabul etmeyen dini kurumlara kaynak sağlamak amacıyla oluşturuldu.

Hasidik Yahudiliğin önemli kollarından biri olan Satmar cemaati, siyonizme ve İsrail Devleti’ne karşı tutumuyla biliniyor. Grubun kökenleri 1900’lü yılların başında, o dönemde Avusturya-Macaristan sınırları içinde bulunan ve bugün Romanya topraklarında yer alan bölgeye uzanıyor.

SATMAR CEMAATİNİN ABD'DE GENİŞ TOPLULUĞU BULUNUYOR

İkinci Dünya Savaşı’nın ardından ABD’ye göç eden Satmar Yahudileri, özellikle New York’un Brooklyn bölgesinde büyük bir topluluk oluşturdu.

Cemaat, geleneksel dini yaşam biçimi, modern kültüre mesafeli yaklaşımı ve İsrail Devleti ile siyonizme yönelik karşıtlığıyla tanınıyor.