Finans analisti İslam Memiş, küresel piyasalardaki belirsizliklerin ardından “en kötünün geride kaldığını” belirterek altın ve gümüş fiyatlarına ilişkin yeni öngörülerini paylaştı. Memiş, önümüzdeki 1-2 aylık süreçte ons altının yeniden 4 bin 800 dolar seviyesini hedefleyebileceğini, gümüşte ise ilk hedefin 75 dolar olduğunu söyledi.

Katıldığı canlı yayında Fed’in faiz politikası, jeopolitik gelişmeler ve küresel piyasalardaki fiyatlamalar hakkında değerlendirmelerde bulunan Memiş, son dönemde yaşanan düşüşlerin kalıcı olmayacağını savundu. Analist, sürpriz veriler nedeniyle oluşabilecek geri çekilmelerin ise yatırımcılar açısından yeni alım fırsatları yaratabileceğini ifade etti.

Küresel piyasalarda jeopolitik riskler açısından görece daha sakin bir döneme girildiğini belirten Memiş, yatırımcıların dikkatini yeniden ABD’den gelecek ekonomik verilere çevirdiğini söyledi.

Son 8 aylık süreçte jeopolitik risklerin piyasalar üzerinde belirleyici olduğunu ve ekonomik verilerin ikinci planda kaldığını belirten Memiş, önümüzdeki dönemde piyasaların açıklanacak verilere karşı daha hassas hareket edebileceğini kaydetti.

FED, PETROL VE DOLARDA DİKKAT ÇEKEN HAREKETLİLİK

Finansal piyasalardaki hareketliliğe ilişkin rakamları değerlendiren Memiş, iki hafta önce yüzde 32 seviyelerinde olan Fed’in faiz artırma ihtimalinin yüzde 66-70 bandına yükseldiğine dikkat çekti.

Bu süreçte Brent petrolün varil fiyatının 96 dolara kadar yükseldiğini ve şu anda 90 doların üzerinde dengelendiğini aktaran Memiş, dolar endeksinin (DXY) 98 seviyesinden yeniden 99’un üzerine çıktığını, Euro-dolar paritesinin ise 1,16 seviyesinde işlem gördüğünü belirtti.

Siyasi gelişmelere ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Memiş, şu dikkat çekici tespiti paylaştı:

"Amerikan Başkanı Donald Trump yüksek bir enflasyonla, yüksek veya değerli bir dolar kuruyla, yüksek bir faizle, belirsizlikle ve yüksek bir petrol fiyatıyla ara seçimlere girmez."

İran cephesindeki gelişmelere de değinen Memiş, savaşın sona ermesini isteyenlerle devam etmesini isteyen gruplar arasında farklı yaklaşımlar bulunduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katıldığı Şanghay Zirvesi’nde Türkiye’nin tahıl ve gıda koridoruna yeniden öncülük edebileceği yaklaşımının gündeme geldiğini hatırlatan Memiş, piyasanın artık bir süreliğine nefes almak istediğini ifade etti.

GÜMÜŞTE İLK HEDEF 75 DOLAR

Son 7 aydır piyasalara hakim olan karamsarlık, belirsizlik ve baskı ortamının dağılacağını öngören İslam Memiş, altın ve gümüş için beklentilerini güncelledi.

Gümüşte sert bir düşüş beklemediğini belirten Memiş, kendi pozisyonunu 61 dolar seviyesinde kapattığını söyledi. Yeni bir gerileme öngörmediğini belirten analist, gümüşte ilk hedefinin 75 dolar olduğunu açıkladı.

Memiş’in gümüş için yıl sonuna kadar 96 dolar seviyesine kadar yükseliş beklentisini de koruduğu belirtildi.

ONS ALTINDA 4 BİN 800 DOLAR HEDEFİ

Ons altın için daha önce açıkladığı 3 bin 880-5 bin 880 dolar aralığındaki geniş öngörüsünü koruduğunu belirten Memiş, yıl sonuna kadar ons altında yeniden 5 bin dolar seviyesinin test edilebileceğini söyledi.

Kısa vadeli beklentisini de paylaşan Memiş, “en kötünün geride kaldığını” ifade ederek yeni yükseliş dalgasının 1-2 aylık süreçte başlayabileceğini ve ons altının yeniden 4 bin 800 dolar seviyesini hedefleyebileceğini belirtti.

“4 BİN 325 DOLARIN ÜZERİ ALINABİLİR BÖLGE”

Altındaki olası geri çekilmelere ilişkin değerlendirmelerde bulunan Memiş, 4 bin 325 doların üzerindeki seviyeleri kendi değerlendirmesine göre alınabilir bölge olarak gördüğünü söyledi.

Olası baskılanmalarda ons altının 4 bin 350 dolara kadar gerileyebileceğini belirten Memiş, bu tür düşüşlerin kalıcı olmasını beklemediğini ifade etti. Analist, sürpriz ekonomik veriler nedeniyle yaşanabilecek geri çekilmelerin ise yatırımcılar açısından fırsat oluşturabileceğini söyledi.

Memiş, yatırım stratejisini “Bu yıl benim toplama yılım” sözleriyle özetlerken, miktar üzerinden hareket ederek alım sürecini kararlılıkla sürdürdüğünü ifade etti.