Samsun'un İlkadım İlçesine bağlı Kalkanca Mahallesi'ndeki Marmaris Sokak'ta geçen yıl inşaat kazısı sırasında Helenistik döneme ait oda mezar bulundu. Yine aynı kazı alanında 16 Nisan 2024'te yapılan kazıda Roma Dönemi'ne ait ikinci bir oda mezar ortaya çıktı.

Mezarın içerisinden kiremit bir testi ve üzerinde Roma İmparatoru Alexander Severus dönemine ait bir adet sikke bulundu.

Kazı sonrası mezar, Samsun Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü tarafından koruma altına alındı.

Arkeolog Orhan Alper Şirin "Yeraltına oda şeklinde oyulmuş, bir evin odasını andıracak formdaki mezar yapılarıdır" dedi.

Bölgede, 6'ncı Mithridates dönemine ait mezarların daha çok ön plana çıktığını söyleyen Şirin, şöyle devam etti:

"Bu mezarların içerisindeki altın ve ziynet takıları çok önemli bir etkiye sahip. Genellikle tek definli, çift definli bazen de hiç gömünün gerçekleşmemiş olduğu mezar yapıları karşımıza çıkıyor. Bu bölge 3’üncü derece arkeolojik sit alanı içerisinde olduğu için müze denetiminde yapılan çalışmalarda ortaya çıkıyor ve korunmasına yönelik çalışmalar elden geldiğince önemli bir şekilde yürütülmeye çalışılıyor. Bunlar, dünün tarihini geleceğe taşıyacak önemli kültür varlıklarıdır."

"3'ÜNCÜ YÜZYILIN İLK YARISINDA KULLANILMIŞ"

"Elimize geçen mezar içerisindeki kiremit parçalarından, yine bir sikke örneğinden mezarın hangi dönemde kullanılmış olduğunu ortaya koyabiliyoruz. Kiremitlerde tek kulplu testilere ait Roma döneminin 2’nci ve 3’üncü yüzyıllarında kullanılmış testi gruplarını ortaya koyuyor. Ele geçen bronz bir sikke örneğinden de Alexander Severus dönemine ait, ön yüzünde Dionysos, arka yüzünde de sır sepeti olarak adlandırılan bir motifin işlenmiş olduğu sikke, bu mezarın 3'üncü yüzyılın ilk yarısında kullanılmış olduğunu gösteriyor. Genellikle de aile mezarları olarak tercih edildiği için daha önceki süreçlerde de kullanılmış, Roma'da da son kullanım tercih edilmiş olabilir." (DHA)