Suriye'nin Hama ilinde, Beşşar Esad'a karşıt silahlı gruplar, kent merkezinin kontrolünü ele geçirdi. HTŞ liderliğindeki muhalif gruplar, 20 köyü daha alarak kent merkezine girdi. Muhaliflerin askeri lideri Hassan Abdel Gani, Hama merkez hapishanesinden yüzlerce mahkumu kurtardıklarını açıkladı. Suriye ordusu, Hama'daki kontrolü kaybettiklerini kabul ederek, "Kayıpları engellemek için Hama dışında mevzi aldık" dedi. Esad rejimi, 2011'deki iç savaşın başlangıcından bu yana Hama'daki kontrolünü ilk kez kaybetti. Hama, Şam'a giden yolda Humus'tan önceki son önemli kent konumunda.
Suriye Rejimi Başkanı Beşşar Esad, Hama'dan çekildiklerini açıkladı. Esad, "Siviller için Hama'dan çekiliyoruz" dedi. Şehrin dışındaki bölgelerde savaşın devam edeceğini belirtti.
HTŞ'nin Operasyon Odası ise, "Saldırganlığın Caydırılması" operasyonu çerçevesinde kuzeydoğudan Hama'ya doğru ilerlemeye başladıklarını duyurdu.
İKİ TARAFDAN SALDIRI YAPILDI
Saldırıdan önce, Suriye Milli Ordusu'na ait birliklerin sınırın dışına konuşlandığını gösteren bir video, SMO tarafından paylaşılmıştı. Videonun hemen ardından Hama'nın kuzeydoğusundaki taarruz başladı. HTŞ, Batı yönünde ilerleyerek Hama'nın girişindeki Al Şiha'da Suriye Ordusu güçleriyle çatışmaya girdi. Kuzeydoğu cephesinde başlatılan taarruzla birlikte, HTŞ güçleri Hama'ya iki taraftan saldırmaya başladı.
Hama'ya giren muhalif milisler, Mezarib semtinde ilerleme kaydetti. Bu ilerleyiş, İHA'lar ve topçu birlikleriyle desteklendi. Ancak, Suriye Rejimi helikopterleri ve Rus uçaklarının hava saldırılarıyla muhalif milisler vuruldu. Yerel kaynaklar, bu hava müdahalesinin taarruzun hızını yavaşlattığını belirtti. Suriye ordusu, militanların ilerleyişini engellemek amacıyla Mezarib köprüsünü helikopter saldırılarıyla yıktı.
Suriye Rejimi'nin devlet televizyonu SANA'ya konuşan bir Suriye ordusu kaynağı, militanların Al Mazrab semtine girdiği iddialarını reddetti ve tüm Suriye Ordusu güçlerinin Hama çevresinde "delinemez bir savunma hattı" kurduğunu açıkladı. Ancak, Alarbeen mahallesinden çekildiği öne sürülen bir videoda, bir kişinin HTŞ militanlarının Hama'ya girişini kutladığı ve arkasında bir HTŞ militanının bulunduğu görülüyor.
Ayrıca, HTŞ, doğu tarafında Hama Merkez hapishanesini ele geçirip tüm mahkumları serbest bıraktıklarını duyurdu. Suriye Milli Ordusu, HTŞ'ye destek vermek için Hama bölgesine gelerek Zeyn El Abidin dağında Suriye rejim güçleriyle çatıştı. Görüntüler, Suriye Ordusu'nun bu bölgeden çekildiğini gösteriyor.
SIRADAKİ HEDEF 'HUMUS'
HTŞ'nin Şam hedefine ulaşmak için bir sonraki hedefi Humus şehri olacak. Gün boyunca Hama'dan birçok zırhlı araç ve ağır silahın Humus'a doğru ilerlediği bildirildi.
Eğer Humus, HTŞ'nin saldırısına karşı direnç gösteremezse, HTŞ ve Şam arasında hiçbir engel kalmayacak.
Humus'un düşmesi, Esad rejimi için kritik bir dönüm noktası olabilir ve rejimin sonunu getirebilir.
RUSYA DONANMA ÜSSÜ TEHDİT ALTINDA
Tartus'taki Rus donanma üssü, HTŞ'nin ilerleyişi nedeniyle tehdit altına girdi. HTŞ milislerini hava saldırılarıyla hedef alan Rusya'nın, üssündeki gemilerinden füzelerle artık Rusya'yı hedef almak mümkün. Tartus ile HTŞ arasındaki tek engel ise Humus şehri.
Sözcü'ye konuşan eski Tümgeneral Ahmet Yavuz, Hama'nın düşmesi halinde Rusya'nın iki seçeneği olduğunu belirtti. Yavuz, Rusya'nın ya Suriye'ye tam desteğini verip asker göndereceğini, ya da muhaliflerle anlaşmaya vararak Tartus'taki üslerini korumaya çalışacağını ifade etti.
MİLLİ SAVUNMA BAKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA GELDİ
Milli Savunma Bakanlığı, Halep'teki muhalif grupların faaliyetlerini yakından izlediğini ve bölgedeki muhataplarla iş birliğine devam ettiklerini duyurdu. Bakanlıktan yapılan açıklamada, Suriye'nin toprak bütünlüğüne destek verildiği ve kuzeydeki mutabakatlara uyulduğu vurgulandı. Ayrıca, PKK/YPG terör örgütünün bölgedeki istikrarsızlıktan yararlanmasına izin verilmeyeceği ve bölgede faaliyet gösteren terör örgütleriyle mücadelede tutumun net olduğu belirtildi.