2025 yılı, gayrimenkul sektöründe hızlı bir başlangıç yaptı ve yılın ilk çeyreğinde rekor düzeyde satışlar gerçekleşti. Ocak-Mart döneminde Türkiye genelinde konut, arsa, iş yeri, tarla ve ticari taşınmaz satışları toplamda 694 bin 628 adede ulaştı ve bu rakam, tüm zamanların en yüksek ilk çeyrek satış verisi olarak kaydedildi.
Satışlar, yılın başında hız kazandı. Ocak ayında bir önceki yıla göre yüzde 20,2 artışla 238 bin 938 adede çıktı. Şubat ayında ise yüzde 7'lik artışla 232 bin 756 satış gerçekleşti. Mart ayında ise satışlar 222 bin 934 ile hafif bir düşüş yaşasa da, ilk çeyrek toplamı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8,3 arttı.
Tapu müdürlüklerinde de yoğun bir işlem dönemi yaşandı. Bu dönemde yaklaşık 4,8 milyon işlem gerçekleştirilirken, tapu harç gelirleri geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 72,5 artarak 28,8 milyar TL’ye yükseldi.
2025’in ilk 3 ayında Türkiye genelinde konut, arsa ve iş yeri satışları rekor kırdı. Faizlerin düşmesiyle yatırımcılar rotasını yeniden gayrimenkule çevirdi. Uzmanlar yaz aylarında faiz düşüşünün devam etmesi halinde yeni rekorların gelebileceğini belirtti.
YATIRIMCILAR GAYRİMENKULE YÖNELDİ
Gayrimenkul ve İnşaat Platformu Başkanı Mustafa Ekiz, konut satışlarındaki artışın dikkat çekici olduğunu belirterek, faiz oranlarındaki düşüşün ve yüksek kira seviyelerinin vatandaşları konut alımına yönlendirdiğini ifade etti. Ekiz, "Altın ve dövizden yeterince kazandığını düşünen yatırımcılar, gayrimenkule yöneldi. Özellikle enflasyon karşısında reel olarak gerileyen konut fiyatları alım fırsatı olarak görülüyor. Genç nüfusun fazlalığı da konut talebini sürekli canlı tutuyor" dedi.
Ekiz, yıllık ortalama 800 bin yeni konut ihtiyacı bulunduğuna dikkat çekerek, güçlü talep karşısında üreticilerin yeni projelere hız verdiğini belirtti. Yaz aylarında faizlerin düşmeye devam etmesiyle satışların artmaya devam edeceğini ve yeni rekorların gelebileceğini söyledi.
ÖTELENMİŞ TALEPLER HAREKETLENDİ
Gayrimenkul Pazarlama ve Satış Profesyonelleri Derneği (GAPAS) Başkanı İsmail Özcan, ilk çeyrekteki hareketliliğin sektörde beklenen bir gelişme olduğunu belirterek, "Ötelenmiş talep bu dönemde harekete geçti. Dövizdeki durağanlık ve düşük getiri nedeniyle yatırımcılar gayrimenkule yöneldi" dedi. Özcan, şu anda alımların büyük ölçüde yatırım amaçlı yapıldığını, ancak faizlerin düşmeye devam etmesi halinde özellikle orta gelir grubunun oturum amaçlı alımlarla piyasada daha büyük bir hareketlilik yaratabileceğini söyledi.
NOT: Haberin içeriğinde yer alan bilgiler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir, yalnızca bilgilendirme amaçlıdır ve yatırım danışmanlığı kapsamında değerlendirilmez.