Adalet Bakanı Akın Gürlek, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının sermaye piyasalarında gerçekleştirilen şüpheli işlemleri yakından takip ettiğini açıkladı.
Gürlek, adli makamların tespit ve talepleri doğrultusunda yürütülen incelemeler sonucunda, Sermaye Piyasası Kurulunun (SPK) bazı fon ve pay piyasalarında 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu’nun 107’nci maddesi kapsamında manipülatif işlemler yapıldığı iddiasıyla suç duyurusunda bulunduğunu belirtti.
Soruşturma kapsamında, aralarında fon yönetim kurulu başkan ve üyelerinin de bulunduğu 4 şüphelinin tutuklandığını, 51 kişi hakkında ise yurt dışına çıkış yasağı şeklinde adli kontrol tedbiri uygulandığını bildiren Gürlek, şüphelilerin mal varlıklarını kaçırmalarının önüne geçmek amacıyla ilgili hesaplar ve tüm mal varlığı değerleri hakkında tedbir kararları alındığını aktardı.
246 SOSYAL MEDYA HESABINA ERİŞİM ENGELİ
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının resen başlattığı ayrı bir soruşturmada, yatırımcılarda korku ve paniğe neden olabilecek spekülatif paylaşımlar yaptığı değerlendirilen 246 sosyal medya hesabı hakkında erişimin engellenmesi kararı verildi.
İstanbul 1. Sulh Ceza Hâkimliğince verilen kararın uygulanması için Siber Güvenlik Başkanlığına gönderildiği belirtildi.
16 ŞÜPHELİ DAHA TUTUKLANDI
Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü ayrı bir soruşturma kapsamında da sosyal medya üzerinden sermaye piyasalarını manipüle etmeye yönelik paylaşımlar yaptığı belirtilen hesap sahipleri hakkında adli işlem başlatıldı.
Bu soruşturma kapsamında 16 şüphelinin tutuklandığını açıklayan Gürlek, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının bu yıl işlem hacmi ve hisse fiyatlarında olağan dışı dalgalanmalara ilişkin tespitler üzerine yürüttüğü soruşturma sonucunda ise 41 şüpheli hakkında iddianame düzenlendiğini kaydetti.
“GEREKEN YAPILIYOR”
Sermaye piyasalarındaki suç şüphelerinin adli makamlar tarafından titizlikle takip edildiğini vurgulayan Gürlek, Ponzi benzeri yöntemlerle vatandaşların birikimlerini hedef alan ve yanıltıcı yönlendirmelerle haksız kazanç sağladığı öne sürülen kişi ve yapılara yönelik adli işlemlerin sürdüğünü belirtti.
Gürlek, “Vatandaşımızın alın terini, emeğini ve geleceğini kendi çıkarı için istismar etmeye çalışan hiç kimseye göz yumulmayacaktır. Piyasaları manipüle edenler, yatırımcıyı yanıltanlar, vatandaşlarımızın birikimlerini hedef alanlar ve suçtan elde edilen kazançları kaçırmaya teşebbüs edenler hakkında hukuk çerçevesinde gereken yapılmaktadır ve yapılmaya devam edecektir.” ifadelerini kullandı.
YURT DIŞI ÇIKIŞ YASAĞI UYGULANAN 51 KİŞİ
- Ahmet Özcan
- Ali Rıza İncekara
- Alper Öztürk
- Ayşe Seher Aydın
- Berkan Gülen
- Bülent Uygun
- Büşra Alçelik
- Celal Yarız
- Emre Tezmen
- Enes Furkan Çetinkaya
- Enes Yazıcı
- Enver Çevik
- Erdin Özel
- Erkan Kilimci
- Feryal Köker
- Furkan Baki
- Gözde Hacıoğlu
- Haldün Saffet İnal
- Halil İbrahim Ege
- İbrahim Bekci
- İlhan Aygün
- İsmail Ege
- Kemal Akkaya
- Lütfi Çetinel
- Mehmet Erbey
- Mehmet Salih Turhan
- Mehmet Yıldırım
- Muhammed Yarız
- Murat Keçeci
- Müjdat Ede
- Mustafa Bor
- Nilgül Sarıçalı
- Oğuzhan Özerkaya
- Onur Göğebakan
- Orçun Berkay Kaya
- Ömer Bedir Çetinel
- Ramazan Erbey
- Sabahattin Reha Şen
- Salih Can Bülbül
- Samet Çetinel
- Selçuk Kahya
- Serdar Turhan
- Serhat Güven
- Sezai Bekgöz
- Sezer Gümüş
- Şerifegül Yıldırım
- Uğur Akkafa
- Yunus Emre Yıldırım