ANKA- İstanbul Avrupa Yakası’nda yaşayan bir doktorun evine kurduğu elektrikli araç şarj istasyonu, BEDAŞ ekiplerinin denetimine takıldı. Sahada inceleme yapan ekipler, şarj istasyonunun bulunduğu konutta usulsüz enerji kullanımını tespit etti. Tespitlerin ardından şarj istasyonunun sahibi olan doktora 840 bin lirayı aşan idari para cezası uygulandı.
ELEKTRİKLİ ARAÇ SAYISI 400 BİNİ AŞTI
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun Mart 2026 “Şarj Hizmeti Piyasası” raporuna göre, Türkiye’deki toplam elektrikli araç sayısı 411 bin 796’ya çıktı. Şarj noktası sayısı ise 41 bin 938’e yükseldi.
Elektrikli araç satışlarındaki artışla birlikte, kamuya açık şarj noktalarının yanı sıra konut ve villalara kurulan bireysel şarj istasyonları da yaygınlaşmaya başladı.
DOKTORA 840 BİN TL PARA CEZASI
Yapılan teknik kontrolde, abonenin mevcut bir perakende satış sözleşmesi bulunmasına rağmen, şarj istasyonu için ana şebekeden ayrı bir hat çekildiği ve bu hattın sayaçtan geçirilmeden doğrudan istasyona bağlandığı tespit edildi.
Sayaç dışı enerji tüketimi yapıldığı belirlenmesi üzerine, istasyon sahibi doktora 840 bin TL’yi aşan dev bir kaçak elektirik cezası kesildi.
“MEVZUATTAKİ ADIMLARI YERİNE GETİRİN”
Uzmanlar, elektrikli şarj istasyonlarının belli bir proje dahilinde konut ya da villalara kurulabileceğini belirterek, "Bu projenin şehir içi elektrik dağıtım şirketinin onayından ve izninden geçmesi, mevzuatta öngörülen koşulların yerine getirilmesi son derece önemlidir. Şehir içi elektrik dağıtım şirketinin onayından geçmeyen, abonenin bilgisi olsun ya da olmasın sayaca bağlanmayan şarj istasyonları kaçak kullanım cezasıyla karşı karşıya kalır" uyarısında bulundu.
Uzmanlar, abonelere, konutlarındaki şarj istasyonlarının proje süreçlerinin mevzuata uygun olup olmadığını gözden geçirmeleri önerisinde bulunarak, "EPDK'nın ilgili yönetmeliği açık. Dağıtım şirketleri, bu yönetmelik gereğince işlem yapıyor. Kaçak cezaları kesiyor. Yüklü miktarda kaçak cezasıyla karşı karşıya kalmamak için mevzuatta öngörülen adımların yerine getirilmesi gerekiyor" diye konuştu.