Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2026 yılı Eylül ayına ilişkin tüketici fiyat endeksi (TÜFE) verilerini açıkladı. Buna göre enflasyon, eylül ayında aylık bazda yüzde 1,84 artarken, yıllık bazda yüzde 29,73 olarak gerçekleşti.
TÜFE, 2026 yılının başından bu yana yüzde 24,32 artış gösterirken, on iki aylık ortalamalara göre artış yüzde 31,49 oldu.
ENFLASYONDA AYLIK ARTIŞ YÜZDE 1,84
TÜFE'deki değişim, 2026 yılı Eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 1,84, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 24,32 ve bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 29,73 olarak gerçekleşti.
On iki aylık ortalamalar dikkate alındığında ise tüketici fiyatlarındaki artış yüzde 31,49 oldu.
Eylül ayında 174 alt harcama grubundan 133'ünde fiyatlar yükselirken, 35 alt grubun endeksinde düşüş yaşandı. Altı alt harcama grubunda ise herhangi bir değişim görülmedi.
GIDA FİYATLARI AYLIK BAZDA GERİLEDİ
En yüksek ağırlığa sahip ana harcama gruplarından gıda ve alkolsüz içeceklerde yıllık enflasyon yüzde 27,62 olarak kaydedildi.
Ulaştırma grubunda yıllık artış yüzde 35,10 olurken, konut, su, elektrik, gaz ve diğer yakıtlar grubundaki artış yüzde 39,99'a ulaştı.
Bu üç ana grubun yıllık enflasyona katkısı ise sırasıyla gıda ve alkolsüz içeceklerde 6,73, ulaştırmada 5,96 ve konut grubunda 4,84 puan oldu.
Gıda ve alkolsüz içeceklerde aylık bazda ise yüzde 0,20'lik düşüş yaşandı.
KONUT VE ULAŞTIRMA FİYATLARI ARTTI
Eylül ayında ulaştırma grubundaki fiyat artışı yüzde 2,79 olurken, konut, su, elektrik, gaz ve diğer yakıtlar grubunda aylık artış yüzde 2,71 olarak gerçekleşti.
Söz konusu grupların aylık enflasyona katkısı ulaştırmada 0,49 puan, konutta ise 0,33 puan oldu. Gıda ve alkolsüz içecekler grubundaki yüzde 0,20'lik düşüşün aylık enflasyona katkısı ise eksi 0,05 puan olarak hesaplandı.
ÇEKİRDEK ENFLASYON YÜZDE 29
İşlenmemiş gıda ürünleri, enerji, alkollü içecekler ve tütün ile altın hariç tutularak hesaplanan özel kapsamlı TÜFE göstergesi (B), eylülde aylık yüzde 2,01 arttı.
Çekirdek enflasyon olarak takip edilen bu göstergede yıllık artış yüzde 29,00 olurken, yılbaşından bu yana artış yüzde 23,40, on iki aylık ortalamalara göre artış ise yüzde 30,80 olarak gerçekleşti.
Enerji, gıda ve alkolsüz içecekler, alkollü içecekler, tütün ürünleri ve altın hariç TÜFE'deki yıllık artış ise yüzde 28,70 oldu.
2026'DA ENFLASYONDAKİ ARTIŞ YÜZDE 24,32
TÜİK verilerine göre tüketici fiyatları, 2026 yılı Eylül ayı itibarıyla geçen yılın Aralık ayına göre yüzde 24,32 yükseldi. Yıllık enflasyonun yüzde 29,73 olarak gerçekleşmesiyle birlikte, fiyat artışlarının hane bütçeleri üzerindeki etkisi gündemdeki yerini korudu.