ANKA - Türkiye’de elektrik ve doğal gaza, 2023 yılı Haziran ayından itibaren ekonomi yönetiminin enflasyon hedefiyle uyumlu zamlar uygulanıyor. Ekonomi yönetiminin değerlendirmeleri doğrultusunda elektrik zammına Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), doğal gaz zammına ise BOTAŞ karar veriyor.

EPDK TOPLANTISI BUGÜN

Milyonlar ve enerji sektörünün gözü bugün EPDK’da olacak. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu, olağan haftalık toplantısını gerçekleştirecek. 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, geçtiğimiz günlerde, "Gelişmeleri göz önünde bulundurarak Nisan ayı içerisinde hem doğal gazda hem elektrikte bir değerlendirme yapabiliriz" sözleriyle, zam sinyalini vermişti.

Enerji sektörü, EPDK’nın bugün yeni elektrik tarifelerini belirlemesine kesin gözüyle bakıyor. Sektör kulislerinde gündeme gelen oranlar ve değişiklikler şöyle:

-Elektrik zammı: Konutta yüzde 25, sanayide yüzde 20. Ticarethanelerde de yüzde 20 civarında artış bekleniyor. 

-Tavan fiyat: Piyasa Takas Fiyatı (PTF) olarak bilinen tavan elektrik fiyatının, MWh başına 3.400 TL’den 4.500 TL’ye çıkabileceği belirtiliyor. 4.250 TL de gündemde. 

-Dağıtım payı: Şehiriçi elektrik dağıtım şirketlerinin abonelerden aldığı payın yüzde 30-32 oranında artabileceği ifade ediliyor. 

BOTAŞ DOĞAL GAZ ZAMMINI HESAPLIYOR

BOTAŞ da doğal gaz zammına ilişkin hesaplamalarını sürdürüyor. Sektör kaynakları, BOTAŞ’ın doğal gaz alım maliyetlerinin savaş nedeniyle arttığını belirterek, konut dahil tüm abone gruplarına zam gelebileceğini söylüyor. Sektörde doğal gaza yüzde 20 civarında zam beklentisi bulunuyor.
Elektrikte olduğu gibi doğal gazda da kademeli tarifeye geçiş için çalışmalar yürütülüyor. Sistem, çok tüketenin daha fazla ödemesini kapsıyor.

Bu kapsamda illerin aylık ortalama doğalgaz tüketim miktarları belirlendi. Örneğin, Ankara’da bir abone belirlenen ortalama miktarın yüzde 75’inin üzerinde gaz tüketirse, bu tüketim devlet desteği veya sübvansiyon olmadan faturalandırılacak.

Enerji Bakanlığı’ndan bir yetkili, konuyla ilgili olarak, "BOTAŞ, konutlara ithal ettiği fiyatın çok altında bir fiyatla gaz satıyor. Aradaki farkı hazineden sübvanse ediyor. 7+1 bir malikanede oturan, gelir düzeyi yüksek olan birinin gaz faturasını neden devlet sübvanse etsin? Gazda kademeli tarife uygulamasıyla bu aboneler destek kapsamından çıkarılacak. Halen 23 milyon dolayında konut abonesi var. İlk etapta en az 2,5-3 milyon abonenin destek kapsamında çıkarılması gündemde" ifadelerini kullandı.

ZAMLAR 4 NİSAN’DA UYGULANABİLİR

Ankara’daki güvenilir kaynaklar, enerji zamlarının uygulanacağı tarihe ilişkin, "Diyelim ki çalışmalar doğrultusunda zam kararı alındı. Bu durumda gerek doğal gaz gerekse elektrik zammı, 4 Nisan Cumartesi gününden geçerli olarak uygulamaya girebilir" diye konuştu.