İstanbul'da 23 Nisan'da meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki deprem, paniğe neden oldu. Deprem sonrası özellikle konut ve ulaşım alanlarında talep artışı yaşanırken, bazı satıcılar ve firmalar bu durumu fırsata çevirmekten geri durmadı.
DEPREM FIRSATÇILIĞI GÜNDEMDE
Artan konut ve ulaşım talepleriyle birlikte piyasada dikkat çeken bir hareketlilik oluştu. Bazı konut sahipleri ve otobüs firmalarının, talebi bahane ederek fiyatlarda ciddi artışlara gitmesi, kamuoyunda tepkilere neden oldu. Bu gelişmeler üzerine açıklamada bulunan Tüketiciler Derneği (TÜDER) Genel Başkanı Levent Küçük, yaşananları "deprem fırsatçılığı" olarak değerlendirdi ve hem vatandaşlara hem de yetkililere önemli uyarılarda bulundu.
Küçük, özellikle sağlam zeminli ve yeni yapıların bulunduğu bölgelerde kira ve satış fiyatlarında yüzde 100'ü aşan artışların yaşandığını vurgularken, "Yine korku yaşayıp şehir dışına kısa süreliğine gitmek isteyen insanların bu durumunun bazı otobüs firmaları tarafından fırsata çevirilerek biletlerde yaklaşık üç kata varan fiyat artışları yaşandığını" ifade etti.
“PANİK HAVASIYLA KÖTÜ NİYETLİ SATICILARA DİKKAT”
Küçük, vatandaşlara panik havasına kapılmamaları yönünde çağrıda bulunarak şu uyarıda bulundu:
“Hepimiz sağlam binalarda oturmak istiyoruz ancak bu panik havasıyla kötü niyetli satıcıların ağına düşmeyelim. Piyasa koşullarını aşan zamları asla kabul etmiyoruz.”
BAKANLIĞA ŞİKAYET EDİN ÖNERİSİ
Tüketicilerin ellerindeki mevcut ve yeni fiyatlara ilişkin belgelerle Ticaret Bakanlığı, Ticaret İl Müdürlükleri ve ilgili meslek odalarına şikayette bulunabileceklerini hatırlatan Küçük, bu süreçte vatandaşların bilinçli davranmasının önemine dikkat çekti. Ayrıca GSM operatörlerine yönelik de bazı şikayetler aldıklarını belirtti.
Altyapıların depreme hazırlıklı olması gerektiğini söyleyen Küçük, iletişim kesintilerinin önlenmesi için operatörlerin yatırım önceliği vermesi gerektiğini ve vatandaşların acil durumlarda internet tabanlı uygulamalara yönelmesini tavsiye etti.