Birçok kadın; eşiyle yaşadığı sorunları cinsel yaşamla çözebileceğini ve eşinin tavırlarının değişeceğini düşünür. Peki bu doğru mu?

Eşimle sorunlarımız böyle düzelir mi?

SORU:

33 yaşında, 6 yıldır evli bir kadınım. Eşimle iki yıldır bazı sorunlarımız

var. Bu sorunları iyi bir cinsel yaşam çözer mi? G.H./Muğla

CEVAP:

Cinsellik; tek başına bir evliliği ya da ilişkiyi kurtaramaz. Bu var olan sorunların üstünü geçici bir süre örtmekten başka bir işe yaramaz. Bu sorunlar hafif bir uyaranla tekrar açığa çıkabilir. Bu süreç, tartışmaların daha da alevlenmesine neden olabilir. Evlilikte cinselliğin önemli bir yeri vardır ancak cinsellik; saygı, sevgi ve güven temellerinden sonra gelir. Size önerim; var olan sorununuzu son unsur olan cinsellikten başlayarak çözmeye çalışmak yerine, önce evlilik sorunlarınız üzerinde çalışmanız... Var olan sorunlarınızı çözüp zedelenen ilişkinizi onardıktan sonra cinsel yaşantınız üzerine yoğunlaşmanız, yararınıza olacaktır.

Evlendikten sonra niye mutlu olamadım?

SORU:

36 yaşındayım. Eski nişanlımla çok uyumlu bir cinsel yaşantımız vardı. Ancak başkasıyla evlendim ve eşimle aramızda cinsel uyum yok. Hep eski nişanlımı düşünüyorum. Ne yapmalıyım? K.F./Trabzon

CEVAP:

Eğer tek başına cinsel uyum yeterli olsaydı eski nişanlınızla evlenmiş olurdunuz. Cinsel uyum tek başına evliliği ayakta tutmaz. Sizin durumunuzda eski nişanlınızı hala unutamadığınız, bir bitmemiş yas sürecinde olduğunuz anlaşılıyor. Evlilik kararı biraz hızlı verilmiş olabilir. Eski nişanlınızla devam eden duygusal bağ evliliğinizde cinsel istek duymanızı ve uyarılmanızı engelliyor olabilir. Bu duygularla eşinizi arzulamanız zordur. Eşinizi fantezilerin nesnesi yapar erotizme ve romantizme yer verirseniz, eşinizi daha fazla erotize edebilir içinde bulunduğunuz ikilemden çıkabilirsiniz. Devam etmesi durumunda bir cinsel terapistten profesyonel destek almanız uygun olur.

Aşırı cinsel istek tedavi edilir mi?

SORU:

26 yaşında bir erkeğim. Sık sık farklı kadınlarla cinsel ilişki yaşıyorum. Sizce bu bir hastalık mı? Tedavi edilir mi? Ö.S./İstanbul

CEVAP:

Yazdıklarınızdan hiperseksüalite denilen psikolojik kökenli bir sorun yaşadığınız anlaşılıyor. Hiperseksüalite doyumsuzluğa varan aşırı seks düşkünlüğüdür. Aşırı seks düşkünlüğü cinsellik dışı tüm duyguları baskılar, iradeyi, aklı ve ahlaki değerleri ayaklar altına alıp, kişiyi yalnızca kadınların peşinde koşan biri hale getirebilir. Bu nedenle tedavisi zordur ama imkansız değildir. Bir sorunu olduğunu kabul edip tedavi aramak işin en önemli kısmıdır. İlk aşama, böyle bir sorununuz olduğunu kabul etmeniz, yakın çevrenin desteğiyle çözüm aramanızdır. İkinci aşamada ise cinsel terapi almak için iyi bir cinsel terapiste başvurmanız gerekir. Tedavi 6 ay ile bir yıl arasında sürer.