Son açılan soruşturma ile CHP lideri Özel de artık yargı manşetlerinin “yeniden” ortasında. Burada biraz da Özel’in seçim teklifine eğilmek gerekiyor. 

İstanbul’dan diğer illere varan hızlı soruşturmalar ve sonuçlarının ardından ittifak daha konuşulur hale gelecek. 

CHP ile dirsek temasında kimler olabilir, bir bakalım: İYİ Parti, Zafer, TİP, Yeniden Refah, Saadet... 

Ayrı ayrı evet ama hepsi bir arada belli ki zor.

Altılı masa döneminden kalan hayal kırıklığı ile yargı sürecinin karşısında birlikte kalma gerekliliği arasında gidip gelen bir denklem.

Önümüzdeki dönemde kalabalık bir liderler fotoğrafı, muhalefeti başka bir yöne ve sandığın tam da yanına götürebilir, kim bilir?

CHP kaynakları bu yönde bir davet olacağını söylüyor. 

Senem Toluay Ilgaz’ın da konuştuğu kimi muhalefet temsilcileri de bu işin “zorunluluk” olduğunu vurgulamışlar. 

Öyleyse önümüzdeki haftalarda bir “ortak fotoğraf” bekleyebiliriz... 

Sürecin seçmeni kim?

Anketler bir süredir ilerlemesinde tıkanıklık görülen çözüm sürecine destek oranlarını veriyor. Hâlâ beklenen oran görülmüş değil. “Terör bitsin” elbette yurttaşların ortak sesi lakin bu çözüm sürecinin ilerlemesindeki kimi ağır aksak hallere atıf yapan çok.

Bu itirazları düşürecek ve sürece desteği artıracak hamlenin PKK’nın silah bırakma görüntüleri olacağı açık. Geçtiğimiz hafta mekanizmanın tasarlandığını ve MİT uhdesinde bir denetim aşamasıyla ilerleneceğini yazmıştım.

Aynı gün Cumhurbaşkanı Erdoğan da kahvaltı buluşmasında milletvekillerine benzer bir tarif yaptı. Terör örgütünün mühimmatının nasıl eritileceğine kadar detay vererek...

Beştepe’den aldığım kimi yanıtlar var, meselenin nasıl görüldüğünü anlamak mümkün. 

Başlıktaki “sürecin seçmeni” olarak kimlerin görüldüğü net.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti, MHP ve DEM Parti’ye oy verenleri “sürecin asli seçmeni” olarak görüyor ve kamuoyu araştırmalarında bu grupların reaksiyonuna bakıyor. 

Yargı tepkisi giderek artan CHP, İyi Parti ve Zafer Partisi hattının ise “bu partiler anayasa masasına oturmadıkça” hiçbir geri dönüş olmayacağının farkında.

Bu saha araştırması aynı zamanda Meclis’in aritmetiğini ve koltuk hesabını da beraberinde getiriyor.

KÖŞENİN GÖZÜ

Tarih: 16 Kasım 2013.

MİT Başkanı İbrahim Kalın’ın geçtiğimiz haftaki Güneydoğu temasları çok konuşuldu. Ancak bir önceki süreçte de Kalın hep görüşmelerin içerisindeydi. 

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi lideri Mesud Barzani ve dönemin Başbakanı Erdoğan Diyarbakır’da bir araya gelmişti. 

21 yıl aradan sonra Erdoğan’ın davetiyle Diyarbakır’a gelen Barzani, 50 araçlık bir konvoyla Habur sınır kapısından giriş yapmıştı. 

Barzani’yi dönemin AK Parti Şırnak milletvekili Mehmet Emin Dindar ve Şırnak Vali vekili Mustafa Akgün karşılamış, Barzani’yle birlikte Şivan Perwer de 37 yıl sonra Türkiye’ye gelmişti.

Sonra ise bu kare verilmişti... 

Dönemin; Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı İbrahim Kalın...

KÖŞENİN SÖZÜ

“Uzunca süre maske takarsan, altındaki kişiliği de unutursun.”
- V for Vendetta.