İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) ait “İstanbul Senin” adlı mobil uygulama üzerinden kişisel verilerin sızdırıldığı iddialarına ilişkin başlatılan soruşturma kapsamında, İBB Dijital Medya Koordinatörü Ulaş Yılmaz, İBB Akıllı Şehirler Müdürlüğü personeli İsmet Korkmaz, Yusuf Utku Şahin ve Baran Gönül tutuklanmıştı.

Soruşturma kapsamında, CHP Bilgi İşlem Sorumlusu da gözaltına alındı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:

“Cumhuriyet Başsavcılığımızca ‘Ekrem İmamoğlu Çıkar Amaçlı Suç Örgütü’ne yönelik yürütülen soruşturma kapsamında;

Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi raporuyla, ‘İBB HANEM’ isimli uygulama içerisinde tespit edilen (11.360.412) İstanbul seçmenine ait seçim sandık verilerine, İstanbul Büyükşehir Belediyesi uhdesinde bulunan birçok kişisel verinin eşleştirmesi yapıldığı, ayrıca Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) Yüksek Seçim Kurulu’ndan temin ettiği seçim sandık verilerini suç örgütü üyelerine verdiği tespit edilmekle eylemlerin faili olduğu anlaşılan CHP Bilgi İşlem Sorumlusu şüpheli O.G.E., Verileri Hukuka Aykırı Olarak Verme veya Ele Geçirme ve Kişisel Verilerin Kaydedilmesi suçlarından bugün (06.11.2025) gözaltına alınmıştır.

Soruşturma derinleştirilerek devam edecektir.”

ÖZGÜR ÖZEL NE DEMİŞTİ?

Kamuoyunda “veri soruşturması” olarak bilinen dosya, daha önce “casusluk” iddialarıyla başlatılan soruşturmayla eş zamanlı yürütülüyor.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, soruşturmaya ilişkin açıklamasında, iktidarın geçmişte yaşanan büyük veri sızıntılarını hatırlatarak, AKP döneminde vatandaşların kişisel bilgilerinin defalarca çalındığını vurgulamıştı.

Hatırlanacağı üzere, “Panel” adlı sistem üzerinden Telegram gibi platformlarda faaliyet gösteren siber korsanların, vatandaşların tapu, sağlık ve diğer kişisel verilerini para karşılığı sattığı ortaya çıkmıştı. Gazeteciler yıllardır bu konuda haberler yapmasına rağmen, söz konusu veri sızıntılarına ilişkin operasyonlar ancak geçen yıl başlatılmıştı.

Özel de bu veri sızıntısını hatırlatıp başlatılan soruşturmalara şöyle tepki göstermişti:

"İstanbul’un verileri varmış da bunlar paylaşılmış. Yurtdışına yollanmış falan. Arkadaşlar lütfen açsın 23. Ankara Ağır Ceza, 28. Ankara Ağır Ceza, 33. Ankara Ağır Ceza ve 27. Ankara İdare Mahkemesi’ndeki davalara bir bakın. Bilhassa 28’incisinin tarafı MİT’tir. Hakan Fidan zamanında MİT’in, eş zamanlı olarak Sağlık Bakanlığı’nın, Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın, İçişleri Bakanlığı’nın vatandaşlık hizmetlerinin, yani herkesin nüfus bilgileri, bunun yanında SGK‘nın bütün bilgileri çalınmıştır.

Hakan Fidan döneminde çalınmıştır. Hakan Fidan bunun üstüne gitmeye korkmuştur üstüne kalacağını bildiği için. İbrahim Kalın gelince yaptığı ilk iş, bu konuda gerekli hassasiyeti göstermektir. Araları da o yüzden bozuktur zaten. Hakan Fidan bu ülkenin bütün değerli bilgilerini çaldırdı. Söylediğim mahkemelerdeki dosyalara bakarsanız, bu bilgilerin tamamının, örneğin böyle isim isim veriyor neyse, kimseye yol göstermeyelim. Halen daha erişimde olan bazı yerlerde bu bilgiler satılıyor arkadaşlar. Hepimizin bilgisi. Sayın Erdoğan Erdoğan’ın TC numarası bile konu olmadı mı arkadaşlar? Sayın Erdoğan’ın TC numarasına kadar çaldırdılar. Hepimizin TC’sini çaldırdılar. Hepimizin sağlık bilgilerini, sosyal güvenlik bilgilerini… Gelir idaresinin bilgileri çalındı. Hepimizin vergi bilgileri, gelir bilgileri yabancı hacker’ların elinde. Davaları görülüyor bunların. Neymiş? İstanbul’dan bilgi toplamış da bilmem ne yapmış. Bir de başında şey diyor. ‘2019 seçimleri öncesi.’ 2019 öncesi İstanbul’u siz yönetiyordunuz. Kampanyada İstanbul’la ilgili seçmen analizi yapıldıysa bundan en çok AK Parti övünüyor arkadaşlar. ‘Mahalle mahalle, sokak sokak, ev ev seçmeni tanıyoruz, analiz ediyoruz, bilgileri var, şunu yapıyoruz, bunu yapıyoruz.’ Buna yabancılar ‘canvassing’ diyor, kapı kapı çalışmaya ve AK Parti bununla övünüyor. Bütün partiler bunu yapabildiği ölçüde başarılı oluyor. 2019 sonrası İstanbul Senin projesi ile bilgi toplanmış da. Bilmiyorum ama seyirden bakıyorum, yabancı bir server, ıvır zıvır böyle bir casusluk meselesine bulaştırabilmek için 50 tane takla atmışlar."