İçişleri Bakanlığı’na bağlı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), 14 Şubat 2025’te yaptığı duyuru ile 26 Kasım’da Marmara Bölgesi genelinde tarihi bir deprem tatbikatı gerçekleştirileceğini açıklamıştı. Ancak aylarca süren hazırlıklara rağmen tatbikat, hiçbir gerekçe sunulmadan iptal edildi.
İPTAL NEDENİ BİLİNMİYOR
Yaklaşık 9 aydır hazırlıkları devam eden ve milyonlarca liranın harcandığı öğrenilen tatbikatın, uygulamaya günler kala iptal edilmesi dikkat çekti.
OdaTV’de yer alan habere göre, İstanbul’da Adalar merkezli 7 şiddetinde bir deprem senaryosunu içeren ve 26 Kasım Çarşamba günü yapılması planlanan tatbikatın ani iptalinin nedeni henüz bilinmiyor.
MİLYONLARCA LİRA ÇÖPE GİTTİ
19 Kasım sabahı ilgili kurumlara iletilen bilgilendirme notunda, 26 Kasım’da planlanan tatbikatın uygulanmayacağı bildirildi. Tatbikatın büyüklüğü ve hazırlık yoğunluğu göz önüne alındığında, iptal kararının zamanlaması kamuoyunda merak konusu oldu.
İçişleri Bakanlığı konuyla ilgili resmi bir açıklama yapmadı. Ne Bakanlık ne de İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın sosyal medya hesaplarında konuya dair herhangi bir paylaşım yer aldı.
Tüm bu gelişmelerle birlikte, aylardır süren hazırlıkların mali boyutu da tartışma yaratıyor. Önceki yıllardaki benzer tatbikat maliyetleri baz alınarak yapılan hesaplamalar, bu tatbikat için de kayda değer bir bütçe ayrıldığını gösteriyor.