Hazine ve Maliye Bakanlığı, sosyal medya üzerinden gelir elde edenlerin takibini sürdürüyor.
Fenomenlerin ardından, yaşam koçluğu, mentörlük, meditasyon ve terapi gibi danışmanlık hizmetleri sunan bireyler de vergi denetiminin kapsamına alındı.
Bakanlık, internet üzerinden sağlanan bireysel danışmanlık hizmetleri, theta healing, mindfulness ve doğum destekçisi (doula) gibi faaliyetlerden gelir elde eden ancak vergi beyan ve bildirimlerini eksik yapan kişileri tespit etmek amacıyla banka hesap hareketlerini ve vergi beyannamelerini karşılaştırmaya başladı. 2022-2023 yılları arasında yapılan denetimlerde, bu tür hizmetlerden elde edilen önemli miktarda kayıt dışı gelir ortaya çıktı.
KOLAY VERGİLEME SİSTEMİ DEVREDE
Sosyal medya üzerinden elde edilen gelirlerin vergilendirilmesine yönelik getirilen kolay vergileme sistemi, bireysel eğitim, kurs ve ürün tanıtım gibi faaliyetlerde de uygulanmaktadır. Bu sisteme göre, sosyal medya üzerinden gelir elde edenler, bir istisna belgesi alarak bankada hesap açabiliyor. Hesaplara yatırılan paralardan yüzde 15 gelir vergisi kesintisi yapılıyor. Eğer yıllık gelir, 2024 yılı için 3 milyon lirayı geçmezse, bu kesinti nihai vergi olarak kabul ediliyor. Ancak kazanç bu sınırı aşarsa, yıllık vergi beyannamesi verilmesi gerekiyor.
"VERGİDE ADALET VE ETKİNLİK TEMEL ÖNCELİĞİMİZ"
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kayıt dışılıkla mücadelede denetimlerin devam edeceğini ve vergiye tabi olmayan hiçbir alan bırakmama amacında olduklarını belirtti. Şimşek, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, şu ifadeleri kullandı:
"Vergi gelirlerinde sağlanan iyileşmeyi vatandaşlarımızın refahı ve ülkemizin istikrarı için verimli alanlara yönlendireceğiz. İzaha davet edilen ve uyum gösteren mükellefler daha az ceza ödeyecek, uyumsuz davrananlar ise detaylı incelemeye alınacak. Vergide adalet ve etkinliği artırmak temel önceliğimiz."
Bakanlık, sosyal medya ve internet üzerinden hizmet sunan bireylerin kazançlarını doğru bir şekilde beyan etmeleri konusunda bilinç oluşturmayı amaçlarken, yapılan denetimlerin kayıt dışı ekonomiyi önemli ölçüde azaltacağı öngörülüyor.