Artan site aidatlarına yönelik şikayetlerin ardından hazırlanan yeni yasal düzenleme, önümüzdeki hafta TBMM Genel Kurulu’nda görüşülerek yasalaşma sürecine girmeye hazırlanıyor. Özellikle büyükşehirlerde kira bedellerine yaklaşan aidatlara karşı önlem almayı amaçlayan teklif, önemli değişiklikler içeriyor.

AİDAT ARTIŞLARINA SINIR GETİRİLİYOR

Ocak ayında Meclis’e sunulan ve Bayındırlık ve İmar Komisyonu’ndan geçen teklif, bir süredir beklemedeydi. Yeni düzenlemeyle birlikte özellikle lüks konut sitelerinde hızla yükselen aidatların kontrol altına alınanacak.

Bu kapsamda fahiş artışların önüne geçilmesi için aidatlara yasal bir üst sınır getirilmesi planlanıyor.

Ayrıca düzenleme yalnızca aidatlarla sınırlı kalmayacak, site yönetim şirketlerine yönelik denetimler de artırılacak. Böylece yönetim süreçlerinde daha fazla şeffaflık sağlanması ve keyfi uygulamaların önüne geçilecek.

KAT MALİKLERİNİN ONAYI ŞART

Yeni kanun teklifi, Kat Mülkiyeti Kanunu’nda da önemli değişiklikler öngörüyor. Buna göre site yöneticileri, bakım, onarım, temizlik, teknik hizmetler ve sigorta gibi giderler için avans toplayabilecek. Ancak bu avansların miktarı kat malikleri kurulunun onayına bağlı olacak.

Aidat artışına karar verme yetkisi de artık yalnızca yöneticilerde olmayacak. Bu yetki kat maliklerine bırakılacak ve bireysel kararların önüne geçilecek.

GENEL KURUL KARARI ZORUNLU OLACAK

Yeni sistemle birlikte aidat artışlarının kat malikleri kurulunda görüşülerek karara bağlanması zorunlu hale getirilecek. Özellikle mayıs ayında yapılacak site genel kurulları öncesinde düzenlemenin yürürlüğe girmesi bekleniyor.