Gram altın, dünkü kaybının ardından yeni güne de düşüşle başladı. 20 Ekim saat 09.20 itibarıyla önceki kapanışa göre yüzde 0,4 azalışla 6 bin 572 liradan işlem gördü.

Dün günü yüzde 0,54 düşüşle 6 bin 595 liradan tamamlayan gram altına karşılık, bu sabah aynı dakikalarda çeyrek altın 10 bin 779 liradan, cumhuriyet altını 42 bin 917 liradan satıldı. Altının ons fiyatı da yüzde 0,5 gerileyerek 4 bin 121 dolar oldu.

GERİLİM VE PETROL FİYATLARI PİYASALARIN ODAĞINDA

ABD ile İran arasında yeniden tırmanan gerilim varlık fiyatları üzerinde etkili oluyor. İki ülkenin arabulucular aracılığıyla anlaşmaya varabileceği beklentilerine karşın, dün ABD'nin İran'daki bir deniz üssüne saldırı düzenlediğine ilişkin haber akışı jeopolitik risk algısını ve enerji arzına yönelik endişeleri artırdı.

Analistler, çatışmaların daha da genişleyebileceği ihtimalinin risk algısını yüksek tuttuğunu, artan petrol fiyatlarının ise küresel enflasyon korkularını körüklemeye devam ettiğini belirtti.

ABD Başkanı Donald Trump'ın Rusya'ya yönelik yaptırımlardan ve tarifelerden muafiyet kararının ardından Rus petrolü ve yakıtının piyasalara arzının artabileceği beklentisi öne çıktı. Buna karşılık Orta Doğu'daki gerilim ve enerji altyapısına yönelik saldırılar arz endişelerini canlı tuttu.

Yemen'deki İran destekli Husiler de son 48 saat içinde Suudi Arabistan'da 6 bölgeye balistik füze, seyir füzesi ve insansız hava aracıyla saldırı düzenlediklerini ileri sürdü.

Bölgedeki tansiyonun enerji arzını tehdit etmesiyle aralık vadeli Brent petrolün varil fiyatı 110 dolara yaklaştı. Petrol fiyatlarındaki artışın enflasyonist baskıları kuvvetlendirebileceği endişesi, bu hafta önde gelen şirketlerin açıklayacağı bilançolar öncesinde piyasaların hassasiyetini artırdı.

YOĞUN VERİ GÜNDEMİ İZLENECEK

Analistler, bugün yurt içinde uluslararası yatırım pozisyonunun takip edileceğini belirtti. Yurt dışında ise ABD'de haftalık ADP özel sektör istihdamı ve konut başlangıçları, Avro Bölgesi'nde cari işlemler dengesi, İngiltere'de işsizlik oranı ve Almanya'da Üretici Fiyat Endeksi öne çıkıyor.