Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ağustos ayına ilişkin enflasyon verilerini açıkladı. Buna göre Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), ağustos ayında bir önceki aya göre yüzde 1,84 arttı.

Bir önceki yılın aralık ayına kıyasla yüzde 22,07, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 31,51 ve 12 aylık ortalamalara göre yüzde 31,79 artış gösterdi.

GIDA, ULAŞTIRMA VE KONUTTA YILLIK ARTIŞ DİKKAT ÇEKTİ

Yıllık bazda en yüksek ağırlığa sahip üç ana harcama grubundaki değişimler dikkat çekti. Gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 33,79, ulaştırmada yüzde 35,08, konut, su, elektrik, gaz ve diğer yakıtlarda ise yüzde 39,77 artış kaydedildi.

Bu grupların yıllık enflasyona katkıları gıda ve alkolsüz içeceklerde 8,12 puan, ulaştırmada 5,94 puan ve konut, su, elektrik, gaz ve diğer yakıtlarda 5,01 puan oldu.

AYLIK ENFLASYONDA ULAŞTIRMA ÖNE ÇIKTI

Aylık bazda değerlendirildiğinde gıda ve alkolsüz içecekler grubunda yüzde 0,22, ulaştırma grubunda yüzde 4,82, konut, su, elektrik, gaz ve diğer yakıtlar grubunda ise yüzde 2,26 artış gerçekleşti.

Söz konusu ana harcama gruplarının aylık enflasyona katkısı gıda ve alkolsüz içeceklerde 0,06 puan, ulaştırmada 0,82 puan ve konut grubunda 0,27 puan olarak hesaplandı.

174 ALT SINIFTAN 134’ÜNDE FİYATLAR ARTTI

TÜFE kapsamında yer alan 174 alt sınıftan ağustos ayı itibarıyla 35’inde fiyatlar gerilerken, 5 alt sınıfta herhangi bir değişim görülmedi. Fiyat artışı ise 134 alt sınıfta gerçekleşti.

ÇEKİRDEK ENFLASYON YÜZDE 30,68 OLDU

İşlenmemiş gıda ürünleri, enerji, alkollü içecekler ve tütün ile altın hariç TÜFE, ağustos ayında bir önceki aya göre yüzde 1,84 arttı.

Bu göstergede yıllık artış yüzde 30,68 olurken, 2025 yılının aralık ayına göre artış yüzde 20,97, 12 aylık ortalamalara göre artış ise yüzde 31,12 olarak kaydedildi.