Muş'ta Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı'nın (DAKA) desteklediği, coğrafi işaret belgesi alan Muş eski kaşar peyniri, tüketicilerden yoğun talep görüyor.
Girişimci beş kardeşin kurduğu tesiste yıllık 160 ton eski kaşar peyniri üretiliyor. Bu ürünler, İstanbul, İzmir, Bursa, Adana, Ankara ve Mersin başta olmak üzere birçok ile pazarlanıyor.
Tesiste incelemelerde bulunan Tarım ve Orman İl Müdürü Necattin Göç, Muş’un tarım ve hayvancılık açısından büyük bir potansiyele sahip olduğunu söyledi. Göç, “Tarım ve hayvancılık anlamında önemli bir potansiyeli barındıran Muş, verimli toprakları, geniş çayırları, meraları, dağları, yaylaları, bitki florası ve su kaynaklarıyla üretime katkı sunuyor” dedi.
Son yıllarda bitkisel üretim miktarında ve işlenen tarım arazisi oranında artış yaşandığını vurgulayan Göç, sulama projelerinin tamamlanmasıyla Muş’un tarımdaki öneminin daha da artacağını belirtti. Göç, “Hayvancılık anlamında oldukça önemli bir potansiyele sahip olan ilimizde yaklaşık 242 bin büyükbaş, 1 milyon 160 bin küçükbaş hayvan bulunuyor. Hayvan popülasyonu açısından bölgede ve ülkemizde önemli merkezlerden biri konumundayız. Buna bağlı olarak hayvansal ürün üretim miktarlarında da artış söz konusudur” diye konuştu.
2024 yılı TÜİK verilerine göre kentte yaklaşık 400 bin ton süt üretildiğini söyleyen Göç, bu sütün yaklaşık 1600 tonunun Muş eski kaşar peyniri üretiminde kullanıldığını ifade etti.
Muş eski kaşar peynirine coğrafi işaret almak için 2020 yılında Türk Patent ve Marka Kurumu’na başvurduklarını anlatan Göç, “2023'te belgemizi aldık. Tescillenmiş bir ürünümüz. Ürünümüzün geçmişi 1955’li yıllara dayanmaktadır. Kaşar peynirimiz katma değeri yüksek bir ürün. Önemli yöresel bir ürün olan peynirimiz ilimizin ekonomisine önemli katkı sunuyor. 2024 yılı verilerine göre yaklaşık 50 milyon lira ekonomik katkı sağladı” dedi.
Kardeşleriyle birlikte 62 yıldır eski kaşar peyniri üretimi yapan Ercan Rençber ise kentin yüksek ve verimli yaylalarından elde edilen sütü hijyenik koşullarda işleyerek kaşar peynirine dönüştürdüklerini aktardı. Tesiste işlenen sütten günlük bir ton kaşar peyniri üretildiğini belirten Rençber, peynirleri 6 ay beklettikten sonra başta büyükşehirler olmak üzere birçok ile gönderdiklerini kaydetti.