Esad’ın Suriye’yi terk etmesiyle herkesin yanıtını aradığı soru da kısmen yanıt bulmaya başladı.
Göçün ülkemizde yarattığı olumsuz etkiler görünür olmaya başladığından beri değil, göçün ilk günlerinden beri sorulan tek soru var: Geri dönüş olacak mı, olacaksa ne zaman?
Uzun süre Esad ile kurulacak diyalog işaret edildi geri dönüş için. Geçen yıllar buna pek olanak sağlamadı.
Son birkaç yıla kadar görüşmeyen taraf bizken, devrilmeye giden süreçte de Esad buna yanaşmadı.
Şimdi ise geri dönüşün emareleri belirdi. Sınırlı mı yoksa istediğimiz gibi mi olacak? Uzmanlar, beklentileri hayalci buluyor.
SÖZCÜ TV’de sınırdan yaptığımız yayınlarda da sadece genç erkek nüfusun ülkesine dönmeye çalıştıklarını görüyoruz.
Başka bir açıdan bakıp soruyu soralım...
Birbirinin neredeyse aynısı bu üç fotoğrafa bakmak yardımcı olabilir.
Hepsinde ısınmaya çalışan Suriyeliler var. Ortak noktaları ateş yakıp ısınarak, gün doğunca bir yerlere gitmeye çalışmak...
İlk kare, ülkemize göçün başladığı 2013’ten. Uluslararası Af Örgütü kadrajından. Sınırımızdan geçmeyi bekleyen göçmenler...
İkinci kare, Avrupa’ya gitmeleri için kapıları açtığımız 2020’den. Pandeminin hemen öncesi. AA kadrajından...
Üçüncü ve son kare Kazım Kızıl kadrajından, bir önceki akşam. Bu kez ülkemizden Suriye’ye dönmek için sınırda bekleyenler...
Hem fotoğraflar, hem de tekrar eden isyan ve göç için ortak sorumuz var.
Bu, yanan son ateş mi gerçekten?
CHP “geri dönüş” önerisini sundu
Açıklanan gölge kabinede İçişleri’nden sorumlu tutulan CHP’li Murat Bakan, Suriyelilerin geri dönüşüne ilişkin partisinin önerisini Meclis’e sundu. “Geçici koruma altında olan Suriyelilerin hukuki statüsü sona erdi” diyen gölge bakan, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya “Geçici Koruma statüsünün kaldırılması yönünde İçişleri Bakanlığı tarafından herhangi bir planlama yapılmakta mıdır?” diye sordu.
“Geçici koruma statüsü kaldırılırsa dönüş hızlanır mı” sorusuna CHP’li Bakan peşinen bir de yanıt veriyor:
“Elbette 3 milyon kişiyi otobüslere, trenlere doldurup gönderemezsiniz. Bunlar burada ev kurdular, yuva kurdular, iş kurdular. Ama bunların geçici koruma statüsünün kaldırılması ve bunların makul bir sürede evlerini taşıyabilecekleri, işlerini tasfiye edebilecekleri ve ülkelerine dönebilecekleri bir sürecin yaratılması gerekir”.
KÖŞENİN GÖZÜ
Colani, birçoğuna göre Suriye sahasının yeni figürü.
HTŞ’nin lideri hakkında çok sayıda biyografi ortaya çıktı. Tekrara düşmeden ilginç bir ayrıntıya işaret etmek istiyorum.
HTŞ, ülkemizde olduğu gibi ABD’nin de terör örgütleri listesinde.
Üstelik ABD, 11 Mayıs 2017 tarihinden bu yana Colani’nin yerini bildiren kişiye 10 milyon dolar ödül verileceğini söylüyor.
Birkaç gün önce Şam sokaklarında ilk kez gördüğünüz Colani, Türkçe dil seçeneğinin de bulunduğu “adalet için ödül” sitesinde El Cevlani ismiyle yer alıyor.
Nerede olduğunu televizyondan görüp ihbar etmeyi deneyenler olmuş mudur, merak ediyorum
KÖŞENİN SÖZÜ
“Siz sırrı çözmek değil, kandırılmak istiyorsunuz.” -Prestij.