Dünya Bankası, 2050 yılına kadar 20 ülkenin yoksullukla mücadele edeceğini açıkladı.
Dünya Bankası, Ocak 2025'te yayımlanacak Küresel Ekonomik Beklentiler Raporu'nun 26 düşük gelirli ekonomiyi ele alan kısmını açıkladı. Yapılan açıklamada, önümüzdeki 25 yılın, dünyanın en yoksul 26 ülkesinin orta gelir seviyesine ulaşma yolundaki potansiyelleri açısından kritik bir dönüm noktası olabileceği vurgulandı.
Bu ülkeler, günlük 2,15 dolardan daha az gelirle hayatta kalmaya çalışan insanların yüzde 40'ından fazlasına ev sahipliği yapıyor ve bu durum, aşırı yoksulluğun sonlandırılması adına küresel çabaların odak noktalarından biri haline gelmiş durumda. Ancak, açıklamada, bu ülkelerdeki kalkınmanın genellikle duraklama aşamasına geldiği ifade edildi.
Artan çatışmalar, ekonomik krizlerin sıklığı ve büyüme hızının sürekli olarak zayıf kalması gibi etkenler, ilerlemeyi engelleyen başlıca unsurlar olarak öne çıkıyor. Son 25 yılda ise, bu ülkelerin büyük ölçüde ekonomik gelişmelerden dışlandığı belirtildi.
''SADECE 6'SININ 2050 YILINA KADAR ORTA GELİR SEVİYESİNE GELMESİ MUHTEMEL”
Yapılan açıklamada, Hindistan, Endonezya ve Bangladeş gibi ülkelerin de aralarında bulunduğu 39 ülkenin 'orta gelirli' kategorisine yükseldiği ifade edildi. Öte yandan, Suriye ve Güney Sudan gibi ülkelerin 2010'larda 'düşük gelirli' sınıfına dahil olduğu ve bu ülkelerin ekonomik olarak duraklama dönemine girdiği belirtildi. Son 15 yılda, bu ülkelerde kişi başına düşen gayrisafi yurt içi hasılanın yıllık sadece yüzde 0,1'den daha az bir oranla büyüdüğü vurgulandı.
Açıklamada ise, “Büyüme oranlarında sürekli bir iyileşme olmaması halinde, bugünün düşük gelirli ülkelerinden sadece 6'sının 2050 yılına kadar orta gelir statüsüne ulaşması muhtemel” denildi.
Bu ülkelerin aynı zamanda onları daha yüksek bir yaşam seviyesine taşıyabilecek önemli doğal avantajlara sahip olduğunu dile getiren, “Dünyanın bilinen kobalt ve grafit rezervlerinin sırasıyla yüzde 60 ve yüzde 50'sinden fazlasına sahip olan günümüzün düşük gelirli ülkeleri, yenilenebilir enerji üretmek ve depolamak için gereken en büyük bilinen metal ve mineral yataklarından bazılarına sahiptir. Güneş enerjisi üretim potansiyelleri dünyadaki en yüksek potansiyellerden biridir. Ayrıca, ekonomik büyüme için güçlü bir güç olan çalışma çağındaki nüfus, neredeyse her yerde küçülürken bu ülkelerde hızla artmaktadır” ifadeleri kullanıldı.