Bulgaristan’ın 2026 yılında Euro para birimine geçme planı, başkent Sofya’da binlerce kişinin katıldığı protestolara neden oldu. Gösteriler, Avrupa Birliği karşıtı ve Rusya yanlısı Vızrajdane (Yeniden Doğuş) Partisi tarafından organize edildi.

Eylemciler, Bulgaristan Merkez Bankası önünde bir araya gelerek “Bulgar Levasını koruyalım”, “Euro’ya hayır” ve “Hükümet istifa” yazılı pankartlar taşıdı. Katılımcılar, ülkenin ulusal para birimi olan levanın korunmasını talep etti.

Parti lideri Kostadin Kostadinov, parlamentonun Euro’ya geçiş kararını referanduma götürmeyi reddetmesini sert sözlerle eleştirdi ve hükümetin istifasını istedi.

Kostadinov, Euro Bölgesi’nin ekonomik olarak çöktüğünü savunarak Fransa, Almanya ve İtalya’daki durgunluk ve enflasyon sorunlarını örnek gösterdi. Süreci “Titanik’e biniyoruz” sözleriyle eleştiren Kostadinov, 18 Eylül’de yeni bir protesto daha düzenleyeceklerini ve bunun yalnızca başlangıç olduğunu duyurdu.

Gösteri, polis ve jandarmanın geniş güvenlik önlemleri altında şehir merkezinde yapılan yürüyüşle sona erdi. Yetkililer, eylemlerin barışçıl şekilde sonlandırıldığını açıkladı.