Korkusuz

Yeni haritalar... Yeni kayıplar...

Yeni haritalar... Yeni kayıplar...
Başkent’in klasik salısı ile ilgili siyasi kulislere, hasıl olan bir mecburiyetten dolayı giremeyeceğiz.  İç siyasetin magazininden ve de kayıkçı kavgalarından sizleri mahrum bıraktığım için bugünlük beni affetmenizi diliyorum!..



Nedenlerime gelince;

Türkiye ile Libya arasında imzalanan Akdeniz’de Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası daha çook su kaldıracak gibi görünüyor. “Uzlaşılan harita” ile ilgili tartışmalar devam ederken Türk Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan paylaşımla yeni bir harita yayınlandı. Dışişleri Bakanlığı, İkili Siyasi İşler ve Denizcilik-Havacılık-Hudut Genel Müdür vekili Büyükelçi Çağatay Erciyes, Twitter hesabından Doğu Akdeniz Türk Kıta Sahanlığı ve Münhasır Ekonomik Bölge sınırlarını gösteren haritayı yayınladı. Dışişleri Bakanlığı anılan paylaşımı retweet yaparak doğruladı. Eh, hal böyle olunca da işin peşine düşmek yine bize kaldı!..

Mutabakat Muhtırası ile ilgili eksikleri ve yapılması gerekenleri dile getiren Milli Savunma Bakanlığı eski Genel Sekreteri emekli Kurmay Albay Ümit Yalım’ın değerlendirmeleri kamuoyuna epeyce yankılandı. Büyükelçi Çağatay Erciyes’in yayınladığı harita yeni tartışmalara yol açınca Ümit Yalım’dan değerlendirme istedim. Yalım, yine, haritalı belgelerle konuştu. Şöyle;

“Mutabakat Muhtırası ile ilgili haberler ve haritalar Türk ve Yunan basınında yayınlandı. Muhtıra’da sınırın 25 derece 30 dakika Doğu Boylamı’ndan geçtiği ve Yunanistan’ın 2014’te satışa çıkardığı 7 parselden sadece 15’nci parselin bir kısmına sınırlı giriş yapıldığı görüldü. Uzlaşılan deniz sınırı ile Girit Adası’nın etrafında bulunan 5 Türk Adası ile bu adalara ait 74 bin 860 kilometrekarelik Türk Kıta Sahanlığı Yunanistan’a terk edildi.



Dışişleri Bakanlığı’nın paylaştığı yeni harita ile Türk Kıta Sahanlığı batı sınırı yaklaşık olarak bir boylam doğuya çekildi ve sınır 26 derece 20 dakika Doğu boylamından geçirildi. Türkiye’nin kıta sahanlığı kaybı, 74 bin 860 kilometreden, 80 bin kilometrekarenin üzerine çıktı. Yapılan yeni düzenleme ile Türk Dışişleri Bakanlığı, Kıta Sahanlığı ve MEB sınırlarını, Yunanistan’ın 2014’te satışa çıkardığı Türk parsellerinin doğusuna çekti. Böylece yabancı petrol şirketlerinin Girit güneyi Türk Kıta Sahanlığı’nda petrol ve doğalgaz sondajı yapmasının önündeki bütün engeller kaldırıldı.

Ümit Yalım, iddiasına ilave olarak AKP hükümetinin bugüne kadar ortaya koyduğu “yanlışlıkları” da sıraladı;

“ Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin, Mısır ile 2003 yılında yaptığı Münhasır Ekonomik Bölge Antlaşması, 17 Şubat 2003’te BM Deniz Hukuku Bültenlerinde yayınlandı. GKRY, anılan anlaşma ile Türkiye’nin 7 bin kilometrekarelik kıta sahanlığını işgal etti.



Erdoğan ve AKP hükümeti, GKRY-Mısır Anlaşması’na 13 aylık gecikme ile 2 Mart 2004’te itiraz etti. BM’ye gönderilen yazıda KKTC yerine ‘Kıbrıslı Türkler’ ifadesinin kullanılması dikkat çekti. BM’ye verilen notada sadece Doğu Akdeniz’deki Türk Kıta Sahanlığı doğu sınırının 32 derece 16 dakika 18 saniye D boylamından geçtiğini vurgulandı, Doğu Akdeniz’deki Türk Kıta Sahanlığı batı ve güney sınırının nereden geçtiğini deklare edilmedi.

GKRY, Lübnan ile 2007’de ve İsrail ile 2010’da Münhasır Ekonomik Bölge Antlaşması imzaladı. Türkiye ise gecikmeli olarak 2011’de KKTC ile Kıta Sahanlığı Sınırlandırma Anlaşması imzaladı.

Türkiye’nin daha sonra BM’ye verdiği 12 Mart 2013 tarihli nota ile sadece Doğu Akdeniz’deki Türk Kıta Sahanlığı doğu sınırının 32 derece 16 dakika 18 saniye D boylamından geçtiğini vurgulandı, Doğu Akdeniz’deki Türk Kıta Sahanlığı batı ve güney sınırının nereden geçtiğini deklare edilmedi.

Yunanistan, Girit güneyindeki 42 bin kilometre karelik Türk Kıta Sahanlığını parselleyerek 2014 yılında satışa çıkardı. Tayyip Erdoğan ve AKP hükümeti, söz konusu satış duyurusu ile ilgili olarak Yunanistan ve AB’ye itiraz etmedi, edemedi. Türk Dışişleri Bakanlığı, 18 Mart 2019’da BM’ye gönderdiği resmi mektup ile Türk Kıta Sahanlığı batı sınırının 28 derece D boylamından geçtiğini deklare etti.

Anılan mektup ile Girit adasının etrafında bulunan 5 Türk Adası ile adalara ait 92 bin kilometrelik Türk Kıta Sahanlığı Yunanistan’a terk edildi.

31 Ağustos 2019’da yayınlanan Mavi Vatan haritası ile Doğu Akdeniz Kıta Sahanlığı sınırı 2.5 boylam batıya çekilerek sınır 25 derece 30 dakika D boylamından geçirildi.

27 Kasım 2019’da Libya ile imzalanan Mutabakat Muhtırası ile 25 derece 30 dakika D boylamından geçen batı sınırı tekrar teyit edildi.

Harita ile ilgili tartışmalar devam ederken Dışişleri Bakanlığı yeni harita yayınlayarak Türk Kıta Sahanlığı batı sınırı yaklaşık olarak bir boylam doğuya çekti ve sınır 26 derece  20 dakika ’Doğu boylamından geçirildi.”

Sizlere, bu tartışmalar çok teknik geliyor değil mi?.. İktidar ve Dışişlerimiz damdan dama atlayan Osman misali, her gün yeni bir harita ortaya atıyor. Biz de dilimiz döndüğü kadar gerçeklere ışık tutmaya çalışıyoruz!..