Hazine ve Maliye Bakanlığı, son dönemde alım satımı artan "kesme altın"la ilgili suistimalleri engellemek için çalışmalar başlattı. Bakanlık, finansal sektörün güvenilirliğini artırmak ve Türkiye'nin Mali Eylem Görev Gücü (FATF) standartlarına uyum sağlamak amacıyla kayıt dışı ekonomik faaliyetlerle mücadeleyi daha etkili hale getirmek için çeşitli önlemler alıyor. Bu çerçevede, kıymetli maden sektörüne yönelik de adımlar atılacak.

Altının ince şeritler halinde işlenerek "çekili altın" ya da "kesme altın" olarak adlandırılan ürünlerin satışında son dönemde belirgin bir artış gözlemlendi. Bu gelişme, basılı kıymetli madenlerle ilgili yapılan düzenlemelerin ardından yaşandı. Ancak, bu ürünlerin küçük miktarlarda satılması ve herhangi bir standarda sahip olmamaları, yatırım amacıyla alım yapan tüketiciler için suiistimallere yol açabileceği endişesini doğurdu.

Kesme altın ürününün tanımının yapılması ve bu ürünlerin yurt içinde alım satımına yönelik usul ve esasların belirlenmesine yönelik mevzuat çalışmaları sona erdi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bakanlıklarının kıymetli maden piyasasında kayıt dışılıkla mücadeleye yönelik çalışmalarını kararlılıkla sürdürdüğünü belirterek, çalışmalar tamamlandıkça ek önlemlerin alınacağını ifade etti. Şimşek, şu açıklamayı yaptı: "Sektörler ve işletmeler bazında olduğu gibi pek çok piyasada da kayıt dışılığın önlenmesi için adımlarımızı sıkılaştırıyoruz. Böylece tüketicileri korurken altın ürünlerine yönelik gözetimi de artırıyoruz. Düzenlememizle sektörde konuya ilişkin belirsizliğin ortadan kaldırılması ve altın ticaretinde uluslararası standartlara uyumun artırılması da hedefleniyor."

Bakanlığın yürüttüğü çalışmalar sonrasında, Türkiye genelinde 81 ildeki birçok kuyumcu, kaynağı belirtilmeyen kesme altınların alım işlemlerini durdurdu. Kuyumculuk sektörü, bakanlığın tamamlayacağı mevzuatın içeriğini beklerken, yatırım amaçlı kesme altın bulunduran vatandaşların mağduriyet yaşamaması için ilave önlemler alınacağı duyuruldu.